Vesti

02_VELIKANI_MINIJATURA.doc

30.05.2016

Izložba fotografija: Velikani minijatura

 

U okviru pratećeg programa 8. Mikser festivala: „Osetljivo društvo“, Udruženje baletskih umetnika Srbije otvoriće retrospektivnu izložbu fotografija VELIKANI MINIJATURA uz plesni performans NISYA. Svečano otvaranje izložbe biće 31. maja u 18h u Centru za ravnotežu, Koče Popovića 9. Izložba se organizuje povodom jubilarnog 20. Festivala koreografskih minijatura i predstaviće laureate prethodnih festivalskih izdanja.

Festival koreografskih minijatura, osnovan 1997, međunarodni je plesni festival koji se održava svake godine u maju u Narodnom pozorištu u Beogradu (Srbija) u organizaciji Udruženja baletskih umetnika Srbije.

Glavni program festivala predstavlja takmičenje koreografa s premijerno izvedenim kratkim formama – koreografskim minijaturama – po kojima je događaj i dobio ime. Uživo pred publikom umetnici iz zemlje i sveta u okviru desetominutnih koreografija promovišu svoj koreografski stil, ideju i umetnički rad.

03_VELIKANI_MINIJATURA.doc

Revijalni program Festivala koreografskih minijatura predstavlja celovečernje predstave  laureata prethodnih takmičenja, kao i priznatih umetnika koje poziva direkcija festivala.

Tribine, izložbe, promocije, prezentacije, plesne radionice, seminari upotpunjuju sadržaj manifestacije čineći je značajnom kao mesto susreta i razmene domaćih i stranih umetnika i stručnjaka, ali i kao dodatnu zanimljivost za ljubitelje umetničke igre.

Misija Festivala koreografskih minijatura jeste da promoviše umetničku igru u najširem smislu i da upozna stručnu i širu javnost sa aktuelnim i nastupajućim trendovima stavljajući akcenat na novo i inovativno koreografsko stvaralaštvo.

U okviru pratećeg programa 20. Festivala koreografskih minijatura biće organizovana retrospektivna izložba fotografija pod nazivom VELIKANI MINIJATURA kojim će ovogodišnji festival biti i zvanično otvoren. Kroz pokret uhvaćen slikom na fotografijama Srđana Mihića, Jelene Janković, Lidije Antonović i Aleksandra Milosavljevića predstavićemo laurete i učesnike prethodnih festivalskih izdanja. Autor foto-plakata je Aleksandar Milosavljević.

Na otvaranju izložbe prisutni će imati prilike da pogledaju plesni performans NISYA, koreografija Mamoru i Maiko Sakata – Tarinof dens kompanija (Japan) koji će izvesti polaznici  radionice 20. FKM-a.

01_VELIKANI_MINIJATURA.doc

Udruženje baletskih umetnika Srbije, organizator Festivala koreografskih minijatura, je profesionalna asocijacija koje okuplja igrače, koreografe, pedagoge, kritičare i teoretičare klasične baletske i savremene plesne orjentacije.

Pored festivala UBUS realizuje niz drugih projekata u cilju afirmacije, prezentacije, unapređenja i zaštite interesa umetnika koje predstavlja. Udruženje dodeljuje prestižne strukovne nagrade u oblasti umetničke igre u Srbiji, bavi se izdavaštvom, organizuje debate, izložbe, susrete, koncerte.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+