Vesti

16.05.2017

Jura Stublić i Film u nedelju 28. maja na Mikser Festivalu

U nedelju, 28. Maja na Mikser festivalu nastupaju legendarni Jura Stublić i Film. 

Zagrebački Film na čelu sa pevačem Jurom Stublićem od jedne od udarnih snaga jugoslovenskog novog talasa brzo je postao prvorazredan pop-rok bend srednje struje, koji sa velikim hitovima poput „Zamisli život“, „Pjevajmo do zore“ ili „Sjećam se prvog poljupca“ u posedu, nije izgubio ništa od svoje koncertne privlačnosti i pored autorske neaktivnosti njegovog vođe poslednjih 25 godina.

Nesuđeni pevač Aerodroma, iz kojeg je ispao zbog predubokog glasa, momak iz Zagrebu obližnjeg mestašca Sesvetski Kraljevac Jura Stublić uspeo je potom tek nakratko da se zadrži 1978. godine u Azri Branimira Džonija Štulića. Iako bez diskografski opipljivog dokaza bivstvovanja u Azri to iskustvo se pokazalo kao presudno za dalju Stublićevu karijeru. Naime, posle sukoba na relaciji Stublić-Štulić i ultimativnog Džonijevog stava „ili sa mnom ili sa njim“, ostatak Azre se pokupio i sa Jurom osnovao novi bend – Film.

Sa gitaristom Mladenom Juričićem, saksofonistom Jurom Novoselićem,basistom Marinom Pelajićem i bubnjarem Brankom Hromatkom, Jura je prvi veći uspeh postigao već 1980. godine pobedom sa generacijskom pesmom „Neprilagođen“ na tada prestižnom Subotičkom festivalu, a potom i odlično primljenim koncertom u Domu omladine Beograda u okviru manifestacije „Pozdrav iz Zagreba“.

Debi album „Novo! Novo! Novo!“ (1981) objavljen za malu ljubljansku kuću Helidon u pomalo tankoj i suvoj produkciji šefa Buldožera Borisa Belea, donosi neke od klasika Filma: „Zamisli život“, „Modernu djevojku“, „Radio ljubav“, „Odvedi me“… Prava snaga Film ipak biće prikazana tek na živom mini albumu snimljenom februara 1981. godine u kultnom zagrebačkom klubu Kulušić. Sa novi bubnjarem i producentom Ivanom Pikom Stančićem snimljen je poletni „Film u Kulušiću Live“ (1981), koji dokumentuje bend u punoj brzini i snazi, u energetski praskavim verzijama „Neprilagodjenog“, „Zajedno“, „Kad si mlad“…

Međutim u trenutku kada dobro raspoloženi Film izgleda spreman da zauzme važno mesto na Yu rok sceni, dešava se neočekivan zaokret ka mračnom i „teškom“ albumu čije ime „Zona sumraka“ (1982) sve govori. Uostalom album je snimljen u trenutku kada jugoslovensko socijalističko društvo relativne socijalne sigurnosti šokantno udara ekonomska kriza prožeta nestašicama struje i goriva. Iako glavni autor Filma, Stublić podleže pritiscima ostatka Filma da novi album skrene u vode koji njima više leži i bend stvara neraspoložene pesme posvećene otuđenosti „Zagreb je hladan grad“, muzičkoj krađi „Pljačka stoljeća“, uličnom kriminalu „Krvariš oko ponoći“ i narkomanskom iskustvu u Beogradu „Beli prah“.

Film se ipak vraća iz depresije za „Sva čuda svijeta“ (1983) koji donosi preko potreban hit „Boje su u nama“, kao i „Ti zračiš zrake kroz zrak“ i bezvremenu baladu „Mi nismo sami“. Već sledeći album „Signali u noći“ (1985), koji donosi pop bisere poput „Rijeka pravde“, „Sestro noći“ i „Pjevajmo do zore“, labudova je pesma izvorne postave Film, koje rastrzana višegodišnjim neslaganjima odlazi u istoriju.

Dve godine kasnije bend se vraća sa proširenim imenom „Jura Stublić i Film“ i komercijalno izuzetno uspešnim albumom „Sunce sja“ (1987). Uz grupu novih, ovaj put samo pratećih muzičara, Stublić proizvodi neke od najuspešnijih pesama karijere kao što su „Sjećam se prvog poljupca“, „Dom“ i „Srce na cesti“. Zacrtana linija uspeha nastavljena još popičnijim izdanjem „Zemlja sreće“ (1989) sa hitovima poput „Ljubav je zakon“, „Dobre vibracije“ ili „Doći ću ti u snovima“.

I pored svih lepih želja o „Zemlji sreće“ rat ubrzo rastura Jugoslaviju, sa čime se poklapa i lagano zamiranje diskografskih aktivnosti Filma. „Hrana za golubove“ (1992) ostaje upamćen po tome što je to poslednji album u karijeri Stublića i Filma. Bar do danas.

Jura je posegnuo za snimanjem starih hitova u novim aranžmanima za kompilacije „Greatest Hits 1&2“ (1994 i 1996) i „Sve najbolje“ (2001).

Koncert počinje u 22h na River stejdžu na Mikser festivalu koji se ove godine održava na Silosima na Donjem Dorćolu. Karte se mogu nabaviti na svim Gigstix prodajnim mestima po ceni od 700 RSD.

Dođite u nedelju da zajedno „pjevamo do zore” sa grupom Film i Jurom Stublićem!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+