O Mikser House-u

MIKSER je multidisciplinarna platforma koja podstiče razvoj kreativne ekonomije zemlje i regiona, i uspostavlja dijalog između savremenih globalnih tendencija i domaće i regionalne prakse. Organizacija MIKSER pokrenula je MIKSER FESTIVAL najveću regionalnu smotru kreativnosti i inovacija i 2013. godine osnovala MIKSER HOUSE – Balkanski dizajn centar, i permanentni multifunkcionalni prostor za kulturne, edukativne i komercijalne aktivnosti, smešten u inspirativnom zdanju nekadašnje industrijske garaže. Zahvaljujući sinergiji oba Mikserova projekta locirana u Savamali, ovaj zapušteni kvart prolazi kroz proces urbane transformacije u progresivni kulturni distrikt.

Mikser House predstavlja novi koncept kulturne institucije koja spaja kulturne, edukativne, ali i komercijalne aktivnosti u multifunkcionalnom koji je nastao kreativnom transformacijom starog gradskog magacina. Danas, na mestu nekadašnje industrijske garaže, u Savamali, jednom od sada najperspektivnijih beogradskih kvartova, Mikser House doprinosi novim transformacijama ovog dela grada, pretvarajući ga u kulturni distrikt. Mikser House je za jako kratko vreme postao prepoznatljiv kao Regionalni Dizajn Centar posvećen razvoju i unapređenju talenata u regionu. Osim širokog spektra pomenutih kulturnih aktivnosti (izložbi, predavanja, promocija, koncerata) i edukativnih programa, rađenih u saradnji sa raznim partnerima, integralni deo Mikser House-a je njegov komercijalni deo – prva Prodavnica Balkanskog Dizajna koja na jednom mestu okuplja selekciju najboljih domaćih i regionalnih dizajnera i njihovih rukotvorina.

Nakon pet godina u Savamali, tokom kojih je Mikser House posetilo više od milion ljudi, održano 1500 koncerata, festivala, pozorišnih predstava, izložbi, tribina, sajmova zaokružuje prvu fazu svog rada i pokreće inicijativu za preseljenje na Dorćol. Globalno prepoznat pozitivni uticaj Miksera na urbanu revitalizaciju Savamale, o čemu svedoče brojne reportaže vodećih domaćih i  svetskih medija, kao i titula jednog od deset najinspirativnijih prostora u celom svetu rezultat su kvalitetnog programa i sadržaja koje je Mikser House pokrenuo i nudio svojim posetiocima.Radeći intezivno na razvijanju mreže saradnika i prijatelja u regionu, kreativni tim j proširio polje delovanja što je dovelo da otvaranja Mikser House-a u Sarajevu. Iako potraga za novom lokacijom u Beogradu još uvek traje, radujemo se novim izazovima koji su pred nama i disperziji duha i energije koji kreativni tim nosi u sebi.