Vesti

22.03.2019

Objavljeni pobednici Young Balkan Designers 2019

Kulturna organizacija Mikser, u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj – UNDP, objavila je rezultate prvog kruga regionalnog konkursa Mladi balkanski dizajneri 2019 (Young Balkan Designers 2019) čija ovogodišnja tema, Cirkularni dizajn, okuplja mlade dizajnere regiona u promišljanu inovativnih i duhovitih dizajnerskih rešenja koja pospešuju održivost i cirkularnost proizvoda, materijala i usluga.

Na konkurs se stiglo više od 100 prijava iz 11 zemalja regiona, a selekciju radova izvršio je stručni žiri kojeg čine renomirani svetski industrijski dizajner Konstantin Grčić, kustos Istanbulskog bijenala dizajna Jan Bolen, osnivačica slovenačke platforme za cirkularnu ekonomiju Ladeja Godina Košir, suvlasnik kompanije za proizvodnju nameštaja Zanatiz Konjica Orhan Nikšić, nekadašnji laureati konkursa, grčki dizajnerski tandem StudioLav Vaso Asfi i Lukas Anđelo, kao i osnivači platforme Young Balkan DesignersNikola Radeljković, Jelena Matić i Maja Lalić.

Odabrano je 38 radova koji će biti predstavljeni na izložbi Mladi balkanski dizajneri u okviru jubilarnog 10. Mikser festivala od 24. do 26. maja 2019. godine, kada će biti odabrani pobednici drugog kruga konkursa. Deset najboljih radova postaće deo putujuće izložbe koja će gostovati na festivalima dizajna u regionu, dok će 3-5 dizajnera dobiti priliku da uspostave saradnju sa vodećim regionalnim proizvođačima nameštaja. Najbolji među njima rezultate saradnje prikazaće na Milanskom sajmu nameštaja 2020. godine, na najpoznatijoj globalnoj smotri talenata Salone Satellite.

Više o pobedničkim radovima možete poročitati ovde

Čestitamo pobednicima, želimo im uspešne pripreme za nastup na 10. Mikser festivalu u Beogradu i puno sreće u daljim koracima takmičenja!


Projekat je podržan od strane Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u sklopu projekta Platforma za cirkularnu ekonomiju i održivi razvoj u Srbiji.

Projekat se sprovodi pod okriljem BALKAN DESIGN NETWORK – inovativne platforme osnovane sa ciljem artikulacije i pružanja dugoročne strateške podrške za razvoj i promociju balkanskog dizajna na evropskom i međunarodnom nivou.