Učesnici

Crnilo večnosti, Ana Novaković – Srbija

Bio: Ana Novaković, rodjena 2.10.1995. u Valjevu. Završila Valjevsku gimnaziju, društveno-jezički smer. Student Učiteljskog fakulteta u Užicu. Interesovanja: književnost, filozofija, psihologija.

Crnilo večnosti

Arijadnino klupko – Klupko predstavlja Arijadnino zlatno klupko kao simbol izlaska iz teske situacije – lavirinta. Lavirinta u kom se nalaze svi umetnici danasnjice. Ali, kao sto Tezej uspeva da izadje iz njega uz pomoc klupka, tako i na nasoj crnoj kutiji klupko spasa ipak postoji. Odmotano je, da uz pomoc njega izadjemo iz kutije, a niz njega padnemo u buducnost. I da nam na rukama ostane zlatni prah koji cemo rasuti u neka nova dela. Ideje Naguzvani krep papir predstavlja haos u nasim glavama dok prolazimo kroz razne volsebne faze stvaranja. Inspiraciju, bujanje ideja, sanjarenje, odlazak u bolju buducnost, vrhunac zamisli. Medjutim, svakodnevnica je takva da nas cesto vodi do ambivalentnosti. Bezvoljnost, nezadovoljstvo, nedostatak podrske, razmisljanje o svrsi svoje umetnosti, vracanje u realnost u kojoj svo nase stvaralastvo ostaje u crnoj kutiji nase sobe. Svako u ovom zguzvanom papiru moze videti bar jedan od milion svojih zguzvanih papira, koji su mozda vredeli. Moj je uspeo da probije kutiju i pokaze da i kao takav, pun „oziljaka“ vredi jer je ovaplocenje moje kreativnosti i individualnosti.

Trudna žena – „Trudna zena“ je poput Dalijevih satova koji se tope – preliva se sa jedne stranice kutije na drugu. Ukazuje na nasu prolaznost, a istovremeno na trajnost nasih dela. Umetnik je osoba koja svojom mastom i kreativnoscu ozivaljava dete u sebi i iznova i iznova ga radja. To dete vidi svet nekim drugim ocima, upija umetnost, izliva umetnost, zivi umetnost i samo je umetnost. Tezi da izadje iz nas, da progovori svojim necujnim jezikom i odvede nas od vidljivog, poznatog, do svog nepoznatog malog sveta, cija je realnost oslikana nekim drugim bojama.

Inspiracija – ono od cega pocinjemo, ono cime stvaramo, ono sto pokrece nasu cetkicu, ono sto nas cini zivima. Inspiracija je uvek nesto sto je vece od nas samih i cemu svi tezimo. Na slici je moja inspiracija, oblik nad oblicima, boja nad bojama, osecanje nad osecanjima, umetnost nad umetnostima – LJUBAV.


Tehnički opis

Zamislila sam crnu kutiju postavljenu na odredjeno postolje, tako da su „slobodne“ bocne i gornja stranica. Na levoj bocnoj stranici je crveni ram i zuto klupko. Na desnoj bocnoj je krep papir oker-zute boje. Gornju stranicu bi oslikala glavom „Trudne zene“ i slika se nastavlja na stranicu pozadi gde je glava bebe. Prednja stranica bi bila oslikana slikom „Inspiracija“. Koriscene su crna, oker i zuta akrilna boja. Raspored slika/ elemenata nije striktan i moze se menjati.


 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+