Učesnici

Gledaj ili učestvuj, Una Novosel – Srbija

Bio: Diplomirala na FPU, u Beogradu, odsek unutrasnja arhitektura i projektovanje namestaja. Koautor nekoliko barova i stambenih objekata, ucesnik n mnogobrojnim izlozbama i festivalima u Srbiji i regionu kako u crtezu, slikarstvu tako i u skulpturi.

Gledaj ili učestvuj

Koncept idejnog razmisljanja koji bi mogao da se prenese i vizuelno na black box, jeste razmisljanje ili budjenje svesti cemu tezimo ili na koji nacin posmatrmo sadasnjost proslost i buducnost. Zivimo u svetu estetike i plasiranja nove norme lepog medijskim putem kao i putem drustvenih mreza u kome se sve predstavlja jednako lepim-lepsim. Nametanje samim tim i podstrek izoblicenim vrednostima u stvari dovodi do potiskivanja pravih vrednosti, vrednosti maste sanjarenja i iskrenog druzenja. Time bi se pad u buducnost na najednostvaniji nacin predstavio posmatracu tako sto bi kocka bila podeljena u dve sfere, a ugao gledanja mogu birati sami posmatraci i izabrati koji im se vise dopada. Podela bi sacininjavala jednu stranu oblepljenu ogledalom gde se posmatraci mogu ogledati i razmisljati o svojoj „lepoti“ ujedno bi to imalo znacenje i da je buducnost ono sto sami stvaramo, stojimo ispred nje i imamo prednost koju mozemo da biramo kao pojedinci i kao drustvo, a sa druge strane bi bila jednostavna crna kutija koja bi po sebi imala polepljenje papirice u boji na koje bi posmatraci mogli da pisu i lepe razlicite ekspresije i razmisljanja. Natpis koji bi ugledali unutar kutije bi ih direktno podsticao da razmisle i on bi glasio „Ogledaj se i razmisljaj u prazno ili stvaraj, ucestvuj i doprinosi“. 

Tehnički opis

Kocka se deli po dijagonali, na jednoj strani se lepe komadi ogledala a na drugoj strani su papirici u boji i razlicitoj nivelaciji koja ce se konstantno menjati i praviti svoju formu kako posmtraci budu reagovali i preobrazavati se u ucesnika i time bili deo instalacije odnosno cele price. 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+