Učesnici

Himna, Nikola Dabić – Bosna i Hercegovina

Bio: Rođen u Prijedoru 1994 godine, student trenutno četvrte godine Akademije Umjetnosti na smjeru grafika. Kolektivne izložbe: -Muzej Kozare-Prijedor, 2013 -Galerija 96, 2016 -Galerija Plus u sklopu Muzeja Savremene umjetnosti Republike Srpske, 2017 -Privremeni Muzej intermedijalne umjetnosti u Banjoj Luci, 2017 -Art Klub Prostor u Banjoj Luci, 2017 -Godišnja izložba Akademije studenata u Banjoj Luci, 2013-2017 Projekti: -Suosnivač projekta „Not An Artist“ za popularizaciju savremene umjetnosti i širenje izlagačkog prostora u Banjoj Luci(BiH).

Himna

Himna je pjesma u slavu Boga, ideologije ili države. Himna izražava odnost, lojalnost, pobožnost, kao i predanost, privrženost i poštovanje. Rad se bazira na konceptu slušanja tri himne. U videu umjetnik ustaje i stavlja ruku na srce te sa tim postupkom otpočinje davati počast himnama kao sto se nalaze na svim dogadjajima gdje je to prisutno. Pošto je moja nacionalnost Srpska, prvo odajem počast Srpskoj himni, ali nakon nje dolazi Hrvatska, te na kraju himna Bosne i Hercegovine. Zvukovi se počinju miješati jer sve tri himne idu u isto vrijeme nakon nekog vremena, te dolazi do totalne distorzije i diskomforta koja dovodi do gubitka kompletne čitljivosti. BiH je multietnička i multinacionalna drzava sa tri naroda i tri religije. Kao stanovnik BiH izložen sam konstantno konfliktima koji su neizbježni i svakodnevno sveprisutni u medijima, politickim scenama, i drzavnim institucijama, te konstantno guraju politiku vjerske i nacionalne netrpeljivosti koja zakopava opštu budućnost i pravi od sadašnjosti prošlost. 

Tehnički opis rada

Video dokumentacija performansa – 2017 Dužina videa – 1:54 min. Ideja za ovu priliku: – projektujem video u crnu kocku ili postavim televizor u kocki. -video se pušta na tv koji se nalazi na crnim kockama -mogućnost da odradim performans zajedno sa posjetiocima DIREKTAN LINK ZA VIDEO RAD: https://vimeo.com/197297636 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+