Učesnici

Ja ću raditi sta ja hoću, Alma Gačnin – Bosna i Hercegovina

Bio: Alma Gačanin, rođena je u Sarajevu 1988.godine u 05:05h. Alma je vizuelna umjetnica i pjesnikinja čiji se rad temelji na propitivanju ljudskih odnosa kroz istraživanje erotike i njenog pozicioniranja i granica u savremenom društvu. Alma kroz svoj rad također propituje poziciju umjetnice/radnice/žene, kroz ironiziranje umjetničkog rada, odnosno pohvalu lijenosti, poigravajući se sa stereotipima, ženstvenošću i manipulirajući sopstvenim imidžom. Tekst u njenom radu ima dominantnu ulogu i njeni najuspiješniji radovi se baziraju na istraživanju teksta, poezije i autentičnih priča iz neposrednog okruženja. Trenutni fokus njenog rada je u polju videa/slike, poezije i performativne umjetnosti. Dodiplomski i master studij pohađala je i okončala na Nastavničkom odsjeku na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. 2015. Alma je predstavljala Bosnu i Hercegovinu u kategoriji Vizuelne umjetnosti na Bijenalu mladih Evrope i Mediterana, BJCEM 17 , u a 2016. nominovana je za ZVONO Award. Izlagala je na grupnim izložbama u BiH i zemljama Europe, te na samostalnim unutar BiH. Alma Gačanin je poznata bh umjetnica i radi na tom konceptu od 2016. Radi šta ona hoće u Sarajevu.

Ja ću raditi sta ja hoću

Ovaj rad se sastoji od 60 umjetničkih reakcija za vrijeme rada (30 dana) na poslu koji uopće nije vezan za umjetnost. (Poruke su producirane tokom performansa- crteži su nastajali na licu mjesta). Tokom ovih 30 dana bila sam angažovana na poslu na kojem sam trebala da dijelim letke i vršim promociju za nn univerzitet. Ideja za rad nastaje u onim trenucima kada prihvatam da radim dosadan i nedovoljno plaćen posao. Performans se sastoji od svakodnevnog produciranja letaka na radnom mjestu te njihove podjele slučajnim prolaznicima/ama. Tačnije, reakcije su izvršene u vidu prenošenja 2 poruke (letka, u nekoliko primjeraka) dnevno, jer je jedna bila premalo posla. Tekstovi u porukama su svakodnevne refleksije, inspirisane određenom mišlju, raspoloženjem i djelomično ženama/muškarcima koje susrećem, s kojima radim i sa kojima razgovaram. Poruke često govore o uvjetima na poslu (satnica, plata, stolica) tretmanu radnice/ ka, odvojenosti života i besmislenog posla koji obavljamo ili ne obavljamo, te o raznim drugim stvarima o kojima sam u stanju razmišljati dok radim. Tekst je uglavnom ironičan ili sarkastičan od samog naslova rada „Ja ću raditi šta ja hoću“ do naglašavanja odnosno dovođenja u pitanje određenih termina umjetnica, poznata, radno vrijeme itd. Rad kroz sve svoje poruke propituje slobodu izbora i slobodu uopće, koja je ugrožena zbog pritisaka i indoktriniranih obrazaca života kapitalističke nemani u obliku države. Osnovna forma poruke je zadržana kroz cijeli rad, no svakodnevno se sadržaj dopunjava i modifikuje, ukazujući na učmalost, ali i povremenu dinamiku tokom obavljanja takve aktivnosti, kao što je podjela letaka ili bilo koji drugi posao. Rad kritizira položaj umjetnice koja djeluje pod statusom nezaposlena de iure, ali koja radi de facto. No više od toga, poručuje da se uvijek može napraviti ono što mi zaista želimo, i biti plaćen za to, čak i kada radimo nešto što nije u opisu našeg posla. Borba i suočavanje sa egzistencijalnim ukrštenicama se mora započeti, te iz takvog nužnog revolta i umjetnički rad se mora napraviti, jer je to jedini način da se uradi ono što ja hoću, a možda i ono što vi hoćete.  

Tehnički opis rada

Za ovu izložbu rad je zamišljen kao izborna kutija koja je šuplja kroz sredinu, odnosno otvor koji inače služi da kroz njega ubacimo listiće u kutiju, je u ovom slučaju samo otvor koji listiće propušta kroz kutiju. Kutija je zamišljena kao lebdeći element u prostoru, npr. zakačena silkom. Ispod kutije se nalaze kopije letaka odnosno 60 poruka koje sam realizirala tokom performansa u 2016. Poruke su hronološki sortirane u dva registratora A4 i A3 dimenzija, crne boje. Poruke su originalno A4(x30) i A3(x30) dimenzija. Na kutiju su nalijepljeni stikeri redizajniranog Swoosh znaka Nike, u bijeloj boji, koji je usvojen kao logo rada Ja ću raditi šta ja hoću. Znak je Swoosh sa oštrim zupcima ili bodljama, koji moto Just do it pretvaraju u Just do it the hard way, rečeno jednostavno riječima Ja ću raditi šta ja hoću. 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+