Učesnici

Miksalište: Dve godine nade

U augustu 2015 Mikser udruženje pokrenulo je u javnosti društvenu kampanju prikupljanja humanitarne pomoći za izbeglice sa Bliskog Istoka. Pridružio nam se veliki broj humanitarnih organizacija koje su nam pomogle da Miksalište postane nezaobilazna adresa za izbeglice na Balkanskoj ruti.

Zahvaljujući velikoj podršci građana Beograda i brojnih partnera,  od spontane akcije komšijske solidarnosti nastala je koalicija nevladinih organizacija  „Refugee Aid Miksalište“, distributivni i integracioni centar koji je do danas pružio pomoć više od 150 000 izbeglica, sa posebnim naglaskom na brigu o ženama,  omladini i deci.

Nakon talasa rušenja u Savamali u kojima je sravnjeno i prvobitno Miksalište u Mostarskoj ulici, Mikserov tim je u rekordno kratkom roku pronašao novu lokaciju u Savamali u ulici Gavrila Principa br. 15 i osposobio Miksalište 2.0, koje je u punom kapacitetu nastavilo sa radom.

Ponosni smo na činjenicu da je Miksalište jedan od inicijatora veoma važnog segmenta brige o izbeglicama koji prevazilazi klasične modele pružanja humanitarnume pomoći. Sa ciljem suštinske i dugoročne podrške integraciji izbeglica i ostalih senzitivnih grupa u naše društvo, pokrenuli smo programe edukacije za izbeglice, kao i brojne kreativne radionice koje doprinose kulturnoj razmeni sa lokalnim stanovništvom i upoznavanju izbeglica sa evropskim društvom.

Refugee Aid Miksaliste izbeglicama je pružao pomoć u vidu zdravstvene zaštite, higijenske nege, distribucije nove odeće i obuće, kao i obezbeđeni doručak, kuvani ručak, voće, topao čaj i voda. Trenutno na svakodnevnoj razini organizuju se edukativne radionice za žene, decu i mlade tinejdžere i na raspolaganju im je IT corner. Majke sa bebama imaju svoj odvojeni kutak, a organizacija Save the Children u posebno opremljenom prostoru brine o maloj deci i organizuje veliki broj aktivnosti koji razvija kreativnost,  pruža neophodnu psiho-socijalnu podršku.

Na Miksalištu je do sada pomagalo preko 1,800 volontera iz 58 zemalja sveta. Pored posvećenog tima Miksališta, pomoć u centru trenutno pružaju i sledeće organizacije: Save the Children, Centar za integraciju mladih, Centar za kriznu politiku i reagovanje, Fondacija Ana i Vlade Divac, Medecins du Monde, Medecins sans Frontiers, Novosadski humanitarni centar, Terre des Homes, CARE, Oxfam. Osim nabrojanih organizacija, Miksalište je dobilo podršku od velikog broja nevladinih organizacija, kompanija, udruženja, ambasada i građana.

Miksalište je za svoj rad dobilo tri nagrade. Evropski pokret u Srbiji i Međunarodni evropski pokret je Miksalištu dodelio nagradu za Doprinos godine Evropi, dok je druga nagrada, European Citizenship Award 2016, stigla od organizacija Volunteurope i European Civic Forum, u kategoriji Društvena kampanja godine, za Miksaliste kao građansku inicijativu koja je,  po mišljenju međunarodnog žirija i blizu 5000 online glasača, u prethodnoj godini ostvarila izuzetno pozitivan uticaj na zajednicu, primenivši u praksi vrednosti evropske demokratije. Treća nagrada, „ Predvodnik/Predvodnica 2016“ dodeljena je od strane udruženja Fulbrajtovih studenata, za doprinos pozitivim društvenim promenama tokom izbegličke krize 2015. godine.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+