Učesnici

Odraz, Aleksandar Stajović – Srbija

Bio: Aleksandra Stajović Rođena 19.07.1993. u Kotoru, Crna Gora Školovanje: 2016-2017. Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet – Master akademske studije 2012-2016. Univerzitet „Union –Nikola Tesla“, Departman: Arhitektura i urbanizam, Beograd 2008-2012. SMŠ „Danilo Kiš“(gimnazija) , Budva Grupne izložbe, projekti i radionice : 2016. – Uređenje enterijera za frizerso – kozmetički salon „Black Diamond“, Beograd 2016. – Učešće na konkursu „Fairy Tales 2016“, „Blank Space“, New York City 2015. – Učešće na radionici BAB „Minimalizam“, Beograd 2015. – Učešće na konkursu za izradu plakata, „Crater“ , Beograd 2015. – Učešće na konkursu „Ćoškarenje“, Beograd 2015. – Učešće na izložbi „Black Box“, Mikser festival 2015, Beograd 2015. – Učešće na radionici „Waterliving Workshop 2015“ , Beograd Veštine: AutoCad, ArchiCad, Photoshop, SketchUp, Rhinoceros, Lumion Poznavanje jezika: Engleski, italijanski, Srpski

Odraz

Glavni koncept kutije jeste ideja kako motivisati umjetnike i stvaraoce da promijene nešto kako na lokalnom tako i na globalnom nivou. Lavirint koji se nalazi oko kutije predstavlja ograđeni i bezizlazni prostor u kome se mi danas nalazimo, pored toga predstavlja i igru (igrica zmija) koju smo svi igrali kao mali i koja uvijek na kraju igre udari u zid i ne dodje do pozitivnog riješenja. Na toj liniji kretanja, lavitintu, igrici se nalazi pijun koji predstavlja umjetnika koji prati već postojeću putanju koju su mu drugi zacrtali i kojom se kreću svi umjetnici, misleći da nešto mijenjaju, a zapravo se samo vrte u krug i na kraju završe na istom. Prateći ovu putanju, na ovoj kutiji se nailazi na jedan procijep u njoj , koji poziva na to da se proviri u kutiju i vidi šta se u njoj dešava. Posmatrača u kutiji dočekuje ogledalo koje nosi poruku da je budućnost i promjena u samom posmatraču, umjetniku i svakoj osobi u kojoj se zapravo sigurno krije odgonetka ove putanje koju svi mi pratimo, samo je potrebno da se ta osoba preispita i da shvati šta je to što bi mogla da uradi a da učini mnoge, kao i samu sebe zadovoljnima. Pad u budućnost je zapravo pad u zjenice svoga oka kada se pogledate u ogledalu.  

Tehnički opis rada

Za realizaciju rada je potrebna već postojeća crna kutija, na kojoj je potrebno sa jedne strane napraviti otvor. Pomenuti „lavirint“ oko kutije će biti od balze ofarbane u crno koja će biti zalijepljena za kutiju. Na balzi će se nalaziti pijun (kupljen gotov-igrice). U unutrašnjosti kutije se sa jedne strane nalazi ogledalo, a uz dio sa otvorom led dioda koja će noću za vijeme izložbe osvijetliti lice posmatrača, kako bi bilo vidljivo u ogledalu. 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+