Učesnici

ORO – Berin Spahić (Bosna i Hercegovina)

Berin Spahic (1994) je dizajner proizvoda sa sedištem u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek za dizajn proizvoda, gde trenutno pohađa svoje master studije. Tokom studija učestvovao je na brojnim radionicama i izložbama, a dobitnik je nekoliko priznanja, kao što je „Zlatna značka“, kao najbolji student generacije, nagrada Federalnog Ministarstva obrazovanja i nauke i umetnička stipendija „Karim Zaimović „.

Pored toga što se bavi studijama, on je takođe i mlađi dizajner proizvoda u kompaniji dizajna nameštaja „Gazzda“, sa sedištem u Sarajevu. U okviru svojih dizajnerskih aktivnosti, on vidi svoje interese, pre svega u oblasti nameštaja i enterijera, čiji rezultati treba da bude poboljšanje standarda i kulture življenja, kroz povratak iskrenih, pravih, simboličkih, duhovnih i poetskih vrednosti u dizajn. Cilj je buđenje uspavane lokalne i regionalne kulture i pomoć da razumemo kontekst u kom ljudi žive i rade kao prednost, a ne kao manu.

Oro (Grčki – brdo, visoravan, planinski, horizont)

Oro vešalice su dizajnirane kao odgovor na predsoblja, hale, hodnike, sobe malih dimenzija. Skučeni prostori, tranzitne prirode, često zapostavljene u dizajnu, ali i prostori koji su prvi i poslednji susret sa domom. Ideja Oro vešalica je ideja o dinamičnoj, tečnoj, tranzitnoj liniji na zidu. Oro donosi ideju arhetipskih slika domova, scenografija, horizonta brda, visoravni, planina, oblaka, svih slika koje čekaju čoveka ispred njegovog stana. Zauzima minimalnu površinu na zidu, zbog veličine ovih prostorija u prosečnom domu, Oro ima funkciju vešalice i police, sa velikom površinom korisnog prostora za sve upotrebe za koje je napravljen. Razmak između kuke se precizno meri kako bi bio što funkcionalniji, ali u isto vreme, da ima estetsku vrednost, na način na koji vizuelno povezujemo njegove tačke, oscilacije, po principu geštalta, u jednu arhetisku sinusoidu.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+