Učesnici

Perfect Selfi, Very Important Video/ Veoma važan video, Alma Gačanin – Bosna i Hercegovina

Bio: Alma Gačanin, rođena je u Sarajevu 1988.godine u 05:05h. Alma je vizuelna umjetnica i pjesnikinja čiji se rad temelji na propitivanju ljudskih odnosa kroz istraživanje erotike i njenog pozicioniranja i granica u savremenom društvu. Alma kroz svoj rad također propituje poziciju umjetnice/radnice/žene, kroz ironiziranje umjetničkog rada, odnosno pohvalu lijenosti, poigravajući se sa stereotipima, ženstvenošću i manipulirajući sopstvenim imidžom. Tekst u njenom radu ima dominantnu ulogu i njeni najuspiješniji radovi se baziraju na istraživanju teksta, poezije i autentičnih priča iz neposrednog okruženja. Trenutni fokus njenog rada je u polju videa/slike, poezije i performativne umjetnosti. Dodiplomski i master studij pohađala je i okončala na Nastavničkom odsjeku na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. 2015. Alma je predstavljala Bosnu i Hercegovinu u kategoriji Vizuelne umjetnosti na Bijenalu mladih Evrope i Mediterana, BJCEM 17 , u a 2016. nominovana je za ZVONO Award. Izlagala je na grupnim izložbama u BiH i zemljama Europe, te na samostalnim unutar BiH. Alma Gačanin je poznata bh umjetnica i radi na tom konceptu od 2016. Radi šta ona hoće u Sarajevu.

Veoma važan video

Ovo je rad zbog kojeg nisam dobila posao. Nakon što je proguglao moje ime, poslodavac kod kojega sam aplicirala za posao, je posjetio moj Vimeo profil i tamo pogledao ovaj video rad, na osnovu kojeg je odlučio da me ipak neće zaposliti. Rekao je da video neprikladnog sadržaja za njega i za njegovu suprugu, koja je pokrivena, što je relevantno u ovom slučaju. Prevashodno ovome bio je oduševljen mojom biografijom, jer sam prije svega bila prekvalifikovana za poziciju na koju sam aplicirala, uz dovoljno radno iskustvo na sličnim ili istim poslovima. Aplicirala sam na poziciju prodavačice u radnji koja će ugostiti brend žesnke odjeće, šminke i asesoara. Zanimljiva stvar je da je ovaj rad u virtuelnom prostoru dobio potpuno drugačiji kontekst, odnosno da je zaživio svojim životom i utjecao na moj, a možda i na još nečiji. Poimanje seksualnosti u Islamu i njegova primjena u različitim kulturama kao i 200 nijansi morala između mene-glavne akterke videa i supruge mog nesuđenog poslodavca na osnovu vizuelnog utiska ili ponašanja u virtuelnom prostoru su neki od aspekata koje ovaj rad propituje u svom novom životu. Originalno je rad imao sličnu namjenu, s tim što se primarno bavi poimanjem seksualnosti danas uopće, virtuelnim ponašanjem odnosno obrascima vrituelnog ponašanja, istraživanjem tabua kroz svakodnevne aktivnosti plasirane u internet prostor i sl. Na ovom videu sam prikazana ja, autorica kako žvaćem žvaku, a svi znamo da je u nekim kulturama to sramota. Da bi produbila pitanje seksualnosti i sramote, postavku zamišljam tako da je posmatrači/ce mogu posmatrati iz klečeće pozicije, koja je višeznačna.

Tehnički opis

Video traje 6`42„ i snimljen je u formatu 16:9. Video treba biti postavljen u kutiju koja će na sebi imati špijun, kroz koju će se moći posmatrati video. Špijun i kutija trebaju biti postavljeni na visini očiju, osobe koja kleči na koljenima. Na mjestu gdje će se kleči, treba biti postavljenja vlažna crna krpa. 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+