Učesnici

Piaffe pouffe – Berin Spahić (Bosna i Hercegovina)

Berin Spahic (1994) je dizajner proizvoda sa sedištem u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek za dizajn proizvoda, gde trenutno pohađa svoje master studije. Tokom studija učestvovao je na brojnim radionicama i izložbama, a dobitnik je nekoliko priznanja, kao što je „Zlatna značka“, kao najbolji student generacije, nagrada Federalnog Ministarstva obrazovanja i nauke i umetnička stipendija „Karim Zaimović „.

Pored toga što se bavi studijama, on je takođe i mlađi dizajner proizvoda u kompaniji dizajna nameštaja „Gazzda“, sa sedištem u Sarajevu. U okviru svojih dizajnerskih aktivnosti, on vidi svoje interese, pre svega u oblasti nameštaja i enterijera, čiji rezultati treba da bude poboljšanje standarda i kulture življenja, kroz povratak iskrenih, pravih, simboličkih, duhovnih i poetskih vrednosti u dizajn. Cilj je buđenje uspavane lokalne i regionalne kulture i pomoć da razumemo kontekst u kom ljudi žive i rade kao prednost, a ne kao manu.

Piaffe pouffe (francuski Piaffe – pokret jahanja konja, kas sa konjem), francuski pouffe –puf, tabure)

Piaffe je odgovor na proces sedenja na koji se posmatra više kao na dinamičnu, a ne statičku aktivnost, kao što se sedenje često posmatra. Kada je reč o njenom tipologiji, vidi sa ergonomske tačke gledišta, pouf, tabure je veliki izazov. Za razliku od stolice, koja ima oslon za leđa i naslon za ruke, dok sedimo, taburei imaju samo sedište kao tačku oslonca. Iz tog razloga, udobnost je trebalo pronaći u konstruktivnom rešenju sedišta. Piaffe pruža više mogućnosti: sedenje na dva načina, sa stranw i „jahanjw, sedlw“, zatim mogućnost za ljuljanje, koja donosi dinamiku i stalni pokret u procesu sedenja – kao da je ovo je najzdraviji način sedenja. Pored toga, stolica za ljuljanje može da se koristi kao jedinica za skladištenje uz pomoć jednostavnog drvenog dela i elastične mreže. Kada je u pitanju estetika, proizvod je u kontrastu između svetlog sedišta poput sedla i tamne čelične šipke. Konstruktivno rešenje je ujedno glavni estetski kvalitet stolice, sa zanimljivom grafičkom interakcijom između linija u različitim pravacima. Na ovaj način, ljuljajuća stolica ima jedinstven izgled, jedinstveni oblik sa svake tačke gledišta.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+