Učesnici

Post nubile Phoebus, Doris Milešević – Srbija

Bio: Doris Milešević rođena je 1990. godine u Kikindi. 2009. godine upisuje se na Akademiju Umetnosti u Novom Sadu, na kojoj stiče diplomu osnovnih studija iz discipline Grafika. Po završetku osnovnih studija biva nagrađena godišnjom nagradom za najbolji umetnički rad iz discpline Grafika. 2012. upisuje master iz Crtanja tokom kojih stiče jednogodišnje iskustvo Saradnika u nastavi. Izlagala je na preko 30 grupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Trenutno živi i radi u Novom Sadu.

Post nubile Phoebus

Rad Post nubila Phoebus (Posle oblaka Sunce) nadovezuje se na već sam po sebi zadati format i prostor – crna kocku – odnosno kritički stav ka beizlaznom prostoru u kom smo se našli zatočeni. Budući da se, već par godina unazad, na budućnost u Srbiji navlače sve tmurniji oblaci, svi ozeblo čekamo Sunce koje nam je obećano, makar latinskom poslovicom. Dok se komšijska zemlja bori za veća prava i beneficjie u EU, mi sigurno i rapidno padamo u ambis, svesni, zavezanih ruku. Komšije Mađari su, gledajući naš pad, prišle ambisu i bacile uže, iz ličnih potreba doduše, no – poklonu se u zube ne gleda. S početka, karakteristično za Srbe, ponosna gomila libila se da prihvati uže. Danas, u 2017., više od pola miliona ljudi iz regiona dodalo je S ili Z na kraju svog imena i prezimena. Ne znamo koliko bi Vuk bi zadovoljan uvođenjem ove jezičke reforme, treba li nam nova glasovna promena? Dok se ovde ne dese promene, stojimo u sledećem redu – za pranjem suđa u najbližem inostranstvu.

Tehnički opis

U zadatom formatu, oslikanoj crnoj kartonskoj kutiji, minijutarne imitacije oblaka (papir maše oblepljen vatom) visi u prostoru zajedno sa fotografijom mađarskog pasoša ištampanoj na providnoj foliji. Kutija može visiti u prostoru ili biti pričvršćena na zidu. 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+