Učesnici

Reality check box, Tereza Cenić, Djordje Vanjek, Nikola Ristić – Srbija

Bio: Tereza Cenić, rođena 1987. u Nišu. Dipl. grafički dizajner. Dizajner i art direktor, u egotripu lisice. Kao dizajner i ilustrator, autor brojnih ličnih projekata, kao i projekata za klijente, art direktor u par beogradskih marketinških agencija. Trenutno dizajner u startapu iz Silicijumske doline. Đorđe Vanjek, rođen 1993. u Beogradu. Student multimedije. Dizajner i internet preduzetnik. Guru IT magije*. Dizajner brojnih projekata za klijente i osnivač startapa. Trenutno dizajner u startapu iz Silicijumske doline. Nikola Ristić, rođen 1999. u Beogradu. Učenik ETŠ Nikola Tesla. Programer i internet preduzetnik. Wunderkind*. Developer brojnih projekata za razne klijente i osnivač startapa. Trenutno programer u startapu iz Silicijumske doline. *biografije je u tajnosti pisala Tereza, pa joj Đorđe i Nikola neće zameriti.

Reality check box

Koncept rada je sa jedne strane komentar, slika i naličje trenutnog društvenog i političkog stanja u Srbiji. Sa druge strane, rad se oslanja na dualitet odnosa umetnika i publike, i svih onih koji se izlažu i onih kojima se izlažu, svih onih koji stvaraju i onih koji ocenjuju, i svih onih koji nastupaju i onih koji kritikuju. Ovo je instalacija o egu, o subjektivnosti, o zaslepljenosti, o narcizmu. O tome kako je zapravo lako preći granicu sa jedne strane na drugu, o tome da li granica zapravo postoji, o tome da li istovremeno možemo biti i jedno i drugo, o tome moramo li uopšte biti jedno ili drugo. O preispitivanju koliko često i da li zapravo uopšte preispitujemo sebe, svoje stvaralaštvo, svoj odnos sa ljudima, svoj odnos prema javnosti. Stoga i (u nedostatku adekvatnog prevoda) „Reality check“ kao idiom za preispitivanje stvarnosti, podsetnik, poziv na uzbunu, „check box“ kao simbol selekcije, glasanja, izbora, glasačkog listića, a „Reality check box“ kao realna crna kutija u kojoj se možete „preispitati“, koja namerno ili slučajno podseća na giljotinu. 

Tehnički opis

Kutija će ostati zatvorena sa svih strana, sem kružnog otvora sa jedne stane, prečnika 35-40 cm kroz koji se može provući glava i koja bi trebalo biti postavljena na visinu između 1-1.5m od zemlje kako bi osoba koja koja ulazi u interakciju sa kutijom, saginjanjem lako mogla da pristupi. Provlačenjem glave kroz otvor senzor registruje pokret i sa malog zvučnika se projektuje realitični zvuk protesta, kroz povike, glasno negodovanje, zviždanje, itd.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+