Učesnici

Sancta Lux, Dijana Radovanović – Srbija

Bio: Rodjena sam 10.11.1998. godine. Stipendista sam Srednje Umetničke škole `Artimedia`, u kojoj završavam četvrtu godinu.

Sancta Lux

Ideja samog projekta inspirisana je verovanjem da ako uđemo u mračnu sobu i upalimo šibicu, šibica osvetljuje prostor i mrak nestaje. Ali nikad ne možemo uraditi suprotno.Ako uđemo u osvetljen prostor koji odiše harmonijom, ne možemo ga zamračiti nijednim crnim objektom. Možda ovo predstavlja metaforu i alegoriju života, zakona prirode i čovekovih sposobnosti. Dakle u ovom projektu se obrađuje odnos bele i crne boje, kruga i kocke, fenomen svetlosti i mraka, na svima razumljiv način, uz optimističnu ideju, koja je ljudima potrebna. Tumačenja crne i bele boje nisu opšta, već su im sledeće osobine date samo u svrhu ideje ovog projekta. Imamo crnu i belu kuglu ( dvoje protagonista) koje se nalaze u kockastom prostoru. Protagonisti su predstavljeni u kružnom obliku kao aluzija na kružnost koju priroda nalaže, a nalaze se u prostoru koji je oblika kocke, kao merna jedinica koju je stvorio čovek, uprkos kružnosti (prirode). Jedan protagonista (crna kugla) se nalazi u prostoru koji je potpuno beo. Pretpostavimo da crna boja ( u uvom projektu) predstavlja pesimizam, prigušenost, besmisao, apsurd, sumornost… dok bela boja predstavlja smirenost i harmoniju. Takođe imamo i obrnut slučaj u kom se drugi protagonista (bela lopta) nalazi u prostoru koji potpuno crn, ali zbog jako velikog kontrasta , postoji svetlost, koja taj prostor osvetljuje i neprozirno crnilo se smanjuje a svetlost postaje dominantna. Svetlost je važan aspekt jer predstavlja oplemenjivanje, jer pojam svetlosti sam po sebi podrazumeva osvetljenje i prosvetljenje. Dakle prikazan je kontrast energija u kom je očevidna pobeda svetla nad crnim. Ogledala koja se nalaze sa bočnih strana predstavljaju budućnost, (zbog svoje refleksivnosti) u kojoj se projektuje sve što kugle (protagonisti) zastupaju, a to su ogorčenost i pasivnost, odnosno vrednosti, ideje, optimizam… Dakle `Pad u budućnost` se ilustruje kroz ideju da budućnost zavisi od onoga što mi sami manifestujemo u sadašnjosti, jer ono što manifestujemo sada, je ono što ćemo živeti u budućnosti, a to zavisi od našeg ličnog izbora, šta želimo da širimo, kakve ideje i misli da pustimo u svet. Ogledala reflektuju u budućnost ono što mi zastupamo i `padamo` u onu budućnost kakvu smo mi sami izmanifestovali.  

Tehnički opis

Menja se unutrašnjost kutije. Vadi se prednja strana i unutra se deli na dva jednaka dela. Gornji deo je potpuno crn, sa belom svetlećom kuglom (malo većom od bilijarske kugle), koja osvetljava crnu pozadinu u kojoj se nalazi. Donji deo je potpuno beo, sa crnom kuglom, dakle raspored isti kao na gornjem spratu samo su boje zarotirane. Sa bočnih strana na oba sprata su minijaturna ogledala, ili neko staklo koje ima ista svojstva kao ogledalo, jer je važan odraz kugli, kako bi se u posmatračevom oku stvorila iluzija odraza koji ide u nedogled, u svrhu ideje samog projekta. Takođe bi bilo značajno da se kutija nalazi na mestu koje nije previše osvetljeno, da bi svetlost bele kugle bilo izražajnije.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+