Učesnici

U kutiji-van kutiji, Ana Aleksić – Crna Gora

Bio: Rođena 1992. godine u Nikšiću, u Crnoj Gori. Završila osnovne studije slikarstva na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, na kome je student specijalističkih studija. Studijski boravila u Ecole Supérieure d`Art de Lorraine u Mecu, u Francuskoj. Živi u Podgorici.

U kutiji-van kutiji

Na početku, želim da koristim kutiju kao bilo koji objekt koji čini ovu instalaciju. Ipak, nije dovoljno maći zidove kutije da bi se savladala, da bi se stvorio osjećaj slobode i strujanja prostora kroz nju. Naprotiv, nevidljivi zidovi i nagovješteno ograničenje prostora možda i jasnije šalju poruku o jezi kutije – što je Frensis Bejkon uspio dobro da predstavi na svojim slikama. Odbijam da je koristim kao OGRANIČENI prostor. Vođenjem boje do kutije kroz prostor oko nje, boja dolazi do nje, površine je probijaju, prolaze kroz nju i nose je dalje, prostor kutije je proširen, potom i savladan, ona je sada ravnopravni dio instalacije kao bilo koji pojedinačni element. Prostor kutije ne tamniči nijedan dio instalacije, ne odvaja nikakva posebna sazvježđa u njoj, on je transformisan i više ne ograničava – nije ništa dalje od pukog prostora, od „sredstva kojim položaj stvari postaje moguć“ (- prostor, M. Šuvaković, „Pojmovnik savremene umetnosti“). Štaviše, za ovu prostornu instalaciju, pored prostora Žitomlina, prostora između ostalih kutija sada postoji i novi, pobijeđeni prostor zatvorene kutije, još jedno – osvojeno – polje za igru.

Tehnički opis
Tanka bijela užad drže sa plafona cijelu kompoziciju, ponegdje snop užadi drži nekoliko elemenata, ponegdje jedno uže drži jedan komad. Tanke drvene letve čine konstrukciju crne kutije, elementi koji čine kompoziciju su od ljepenke, geometrijskih oblika, raznih dimenzija. Neki su zalijepljeni za kutiju, neki jedni za druge, a pojedini su zakačeni za plafon. Bijelo uže takođe povezuje elemente kompozicije jedne sa drugima. Bojene površine su stvorene akrilnim bojama, prirodna boja ljepenke je iskorištena. Drvena konstrukcija je djelimično ofarbana u crno. Kutija je u prostoru pod uglom, blizu izvora svjetlosti.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+