Vizuelne umetnosti i performansi

01_kolektivna-odgovornost_Irena-Sokić-732x488

Pod sloganom „Osetljivo društvo“,  umetnički program Mikser Festivala 2016 okuplja angažovane autore iz oblasti vizuelnih i izvođačkih umetnosti iz Srbije i sveta. Fokus je na umetnicima koji  kritički  analiziraju  društveni poredak, a naročito umetnicima koji analiziraju ideju  granica i kriterijume kojima se podstiče diskriminacija naspram integraciji. Na programu su izložbe iz oblasti arhitekture, dizajna, fotografije, ulične uemtnosti, primenjenih umetnosti, savremene igre, kao i art performansi, predstave i projekcije video-radova koji nas osvešćuju i podstiču na empatiju i dublje razumevanje fenomena koji nas okružuju.

Na pogramu su kolektivna izložba sto mladih autora Black Box: brisanje prošlosti,  arhitekture novih evropskih granica Telo i granica(Body & Border), retrospektive ženskog stvaralaštva u oblasti arhitekture Njen krug, fotografija portreta  trans*osoba Posao bez identiteta, plakata studenata grafičkog dizajna Visoke škole likovnih i primenjenih umetnosti/National Geographic Srbija Planeta je moj dom, fotografija grafita i murala beogradskih  street umetnika inspirisani fikcijom Marka Jobsta/ zabeleženi objektivom Marije Kalabić Neidentifikovani emocionalni objekat, izložba mapa  arhitekte Juga Cerovića S verom u granice, fotografije u oblasti savremene igre Velikani minijatura,  fotografija portreta iz svakodnenog života Žene iz Dnopolja, i projekcija radova priznatih umetnica iz oblasti video-arta iz arhive VideoMedeje Šta umetnost može?

Mlada bosanska umetnica Selma Selman  izvodi 2 performansa: VI NEMATE POJMA i Smijaću se (premijera), kojim će se po prvi put predstaviti srpskoj publici, dok  meksički umetnik Alejandro Chellet izvodi sight-specific performans Kuća koja sija na ulicama Savamale.  Jedno od najznačajnijih ostvarenja sa  ovogodišnjeg izdanja  Atinskog Bijenala- grčka predstava Beleške o krizi, tom 2 (eng. Notebooks of Crisis Volume II), na programu je poslednjeg dana Mikser Festivala.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+