Program > Osetljivi grad

Urban Lightscapes - Social Nightscapes Muscat 1

Alexander Kader – Integracija arhitekturom

Predlozi izgradnje za udomljavanje izbeglica u Berlinu

Glavni grad Nemačke trenutno ima izazov da integriše desetine hiljada izbeglica koje su nedavno stigle u grad i koji sada žive  u masovnim smeštajima. Nihovi uslovi za život su često nehumani  i društveno diskonektovani. I kako se očekuje da još puno izbeglica stigne u Berlin, situacija će postati još ozbiljnija.

Ova prezentacija će se fokusirati na predloge kako da se objekti za izbeglice integrišu u postojeća naselja u Berlinu.

Gradivni blokovi strukture mnogih četvrti u Berlinu sadrže različite vrste neiskorišćenih prostora. Oni često još uvek imaju nedostatke iz zgrada koje su srušene tokom Drugog svetskog rata. Osim toga, čak i u oblastima sa velikom gustinom naseljenosti, još uvek ima puno besplatnih sajtova usled nedovršenih urbanih dešavanja u prošlosti, kao i napuštenih industrijskih oblasti i drugih vrsta neizgrađenih nacrta. Sve ove slobodne, urbane oblasti nose veliki potencijal da integrišu nove zgrade, na primer, za udomljvanje izbeglica. Modularni objekat održivog dizajna smatra se za idealnu metodu izgradnje.

Nova regulative planiranja mogla bi da dozvole privremeno korišćenje parcela u privatnom vlasništvu za dobrotvorne svrhe kao što su smeštaji za izbeglice. Tako privremena arhitektura kao višespratna konstrukcija mogla bi da obezbedi prostor za veliki broj izbeglica u davno uspostavljenim naseljima. Vizionarski primeri su prikazani. Same izbeglice, mogu se integrisati u konstrukciju i proces montaže novih objekata.

Prezentacija namerava da pokaže da sa više inovativnih načina razmišljanja i dizajniranja kao i sa malim promenama u zakonodavstvu, integracija izbeglica može  veoma da se poboljša u društvenom, ekonomskom i ekološkom smislu – ne samo u Berlinu.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
10/06/2016
15:00 - 15:20 H

Učesnici

 • AK

  Alexander Kader

  Doktor Arhitekture, arhitektonskih i urbanih studija na Milanskom Univerzitetu Politehnike

  Od 2002. godine

  Arhitekta u Berlinu, član Komore berlinskih arhitekata

  Samostalna realizacija različitih arhitektonskih i urbanih projekata dizajna kao i u saradnji sa renomiranim arhitektonskim kancelarijama

   

  Od 2005. do 2008. godine

  Vanredni professor na Institutu za održivu arhitekturu i planiranje naselja na TU-Braunschweig. Glavni forkus je bilo učenje interdisciplinarnog dizajniranja studija na polju arhitekture i urbanog dizajna, planiranje prostora i pejzažna arhitektura, teorijski seminari i projekti u Brazilu, Etiopiji, Egiptu i Nemačkoj.

   

  Od 2011. do 2013. godine

  Radio istraživački rad, držao predavanja i bio studio učitelj na Katedri za arhitekturu na Anhalt Univerzitetu Primenjenih Nauka u Desau, učeći druge arhitektonskom i urbanom dizajnu, predavanjima i istraživačkim projektima

  Od 2011. godine

  Predavač na temu „Održiva arhitektura i planiranje prostora“ na Katedri za pejzažnu arhitekturu na Anhalt Univerzitetu Primenjenih Nauka u Bernburgu. Učenje o arhitekturi i urbanom dizajnu, pod rukovodstvom magistarskog rada o internacionalnom studijskom programu „Master Pezjažne arhitekture“

  Od 2013. godine

  Vandredni profesor arhitekture i urbanog dizajna, Katedra za urbano planiranje i arhitektonski dizajan, Nemački Univerzitet Tehnologije u Omanu, Muskat. Učenje, istraživački rad i konsultativne aktivnosti u domenu urbanog planiranja i arhitektonskog dizajna.

  Od 2015. godine

  Upravnik Katedre za urbano planiranje i arhitektonsko dizajniranje (UPAD) i Dekan Fakulteta urbanog planiranja i Arhitekture, na Nemačkom Univerzitetu Tehnologije (Gutech), Muskat, Oman

  Mnogobrojna učešća na konferencijama, prezentacije i izdati radovi.

  Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+