Program >

Bauhaus Bambata

Kolekcija skulptura dizajnirana od strane nemačkog umetnika Klausa Mertensa. S jedne strane inspirisana tradicijom Bauhausa, jer je Mertens obrazovan kao arhitekta i umetnik u Berlinu. Drugi deo Bambata predstavlja afrički uticaj koji ćete prepoznati u njegovom radu. Klaus Mertens je pronašao inspiraciju za svoju životnu umetnost, radeći i podučavajući nekoliko godina u Adis Abebi, Etiopija.
Gledao je da rukuje materijalima, ne vodeći previše rauna o funkiciji, preciznosti, ekonomičnoj upotrebi resursa i savršenoj završnoj obradi, kao Bauhaus stil. Još važniji je ritam, davanje duha objektima, tretirati ih kao fetiš, prikazati tragove upotrebe, bez brige o savršenom završetku. Materijali koje vidite u njegovim predmetima, kao što je endemsko drvo, reciklirani su. Ranije je drvo bilo korišćeno kao pod i ne izbegava da pokaže njegovu njegovo prethodno korišćenje.

Kako u Africi nije bilo industrijalizacije, kao što je formirana u Bauhausu i perfekcionizam masovne proizvodnje. Perfekcionizam se nije mogao razviti na afričkom kontinetu.

„Ne možemo dovršiti“, verovanje je mnogih afrikanaca i misle da je to manjak sposobnosti. Ali i neperfektno može biti kvalitetno i uverljivo, naposletku to je ljudsko stanje u svakom slučaju.
Bauhaus Bambata kobinuje oba stava u svom dizajnu: zapadni i afrički. Skulpture izgledaju kao da su funkcionalne, ali nisu. Koriste se kao komad nameštaja, ali su umetničko delo. Mogu imati neku svrhu, ali ne moraju.

Izložena grupa različitih skulptura daje utisak podmazivanja životinja na zemljištu.
Slučajno, Bauhaus Bambata biće prikazana na ovogodišnjem Mikser festivalu, što je na stogodišnjicu Bauhausa.

24/05/2019
25/05/2019
26/05/2019
10:00 - 21:00 H
10:00 - 21:00 H
10:00 - 21:00 H