Program > Vizuelne umetnosti i performansi

01_Notebooks of crisis

Predstava: Beleške o krizi, tom 2

performans

„Beleške o krizi“ je  politička predstava (interaktivni audio-vizuelni performans ) na temu izbegličke krize u Evropi, bazirana na ispovestima maloletnih izbeglica bez pratnje roditelja.

Na glavnoj evropskoj kapiji za doček izbeglica, grčkom ostrvu Lezbosu, grupa lokalnih pozorišnih umetnika i aktivista provela je 3 meseca volontirajući u centru za prijem izbeglica.  Radili su sa najugroženijom grupom-maloletnom decom bez pratnje roditelja, podučavajuči ih  različitim pozorišnim tehnikama kako bi im pomogli da prevaziđu traumu i ispričaju svetu kroz šta prolaze. Rezultat procesa je 150 autentičnih priča koje otkrivaju jedan novi ugao gledanja na izbegličku krizu. Dokumentovane ispovesti dece su pažljivo montirane u audio instalaciju koja je kamen temeljac performansa.  Prateći tok dečijih ispovesti, izvođači grade autentičan performans u kojem tok radnje u velikoj meri zavisi od interakcije sa publikom. U beleškama o krizi, publika preuzimaju odgovornost i odlučuje o sudbini dece kroz proces glasanja.  Ne postoji sigurna distanca između izvođača i publike, između realnosti života i one na sceni. Javnost je pozvana da se sukobi, pregovara  i sarađuje, kao i da se nađe „u koži“  dece-izbeglica, političara, krijumčara, NGO aktivista i drugih aktera krize.

Kako se performans  gradi na licu mesta, „Beleške o krizi“ ispisuju sami državljani zemalja duž izbegličke rute, integrišući lokalna iskustva u  dokument koji se stalno ažurira i  koji nas iznova osvešćuje.

Datum: nedelja 12. jun 2016

Lokacija: Monsun, Travnička 3

Početak: 19:30

Trajanje predstave: 60 min                                                                                                                         Trejler

Program su podržali  Ambasada Grčke u Beogradu,  Generalni sekretarijat za medije i komunikacije Grčke i hotel Excelsior u Beogradu.

03_Notebooks of crisis04_Notebooks of crisis

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
12/06/2016
19:30 - 20:30 H

Učesnici

  • 04_Notebooks of crisis

    Zlap Company (Grčka)

    Zlap Company je nedavno osnovana pozorišna kompanija koju čine uspešni grčki glumci Rafika Chawishe, Ilektra Fragkiadaki, Konstantina Krigkou, Nikos Stathopoulos i Thomas Galatos. Njihov prvi zajednički projekat, predstava “Beleške o krizi” koja je imala premijeru na sceni pozorišta Mihalisa Kakoyiannisa u Grčkoj, dobila je odlične kritike i odmah uvrštena u program Atinskog Bijenala 2016.

    Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+