Program >

Beogradski market održive hrane

U okviru teme “Cirkuliši” i snažnog fokusa na očuvanje planete kroz pronalaženje alternativnih načina života, hrana, njena neophodnost, viškovi i potencijal su neizbežna tema sa kojom naše društvo mora da se suoči.

Sa jedne strane, u supermarketima imamo sve veću ponudu gde nam je najegzotičnije voće dostupno kao i lokalni sir. Umotana u plastiku, u savršenim bojama i pakovanjima, hrana stiže do nas bez obzira na sezonu i udaljenost zemlje porekla. Frižideri su nam sve veći kako bismo velike količine hrane iz nabavke imali gde da smestimo, a ipak u kantama za smeće nalazimo sve više otpada nastalog od hrane koja se pokvarila jer je nismo na vreme pojeli. Taj otpad puni deponije, a često dovodi i do njihovog zapaljenja. Upotrebe za kompost ili biogas su retke, a viškova hrane sve više – iz domaćinstava, restorana, supermarketa i sl. Sa druge strane, imamo ljude koji nemaju mogućnosti i sredstava da dođu do najosnovnijih namirnica. Imamo li rešenje za ovaj izazov? Možemo li promeniti svoj pristup hrani?

Beogradski market održive hrane odgovara na ova pitanja kroz kreativno predstavljanje lokalnih, održivih proizvođača hrane i pića. Svojim izborom upotrebe lokalnih, organskih namirnica, ovi proizvođači skraćuju put koji hrana treba da pređe od porekla, do naših frižidera. Uz to, proizvodnjom kultura koje pogoduju ovim područjima, ova hrana obogaćuje zemljište na kom se uzgaja i doprinosi očuvanju okoline. Ako na sve to, razmislimo o kupovini onih proizvoda koji su nam zaista potrebni, viškovima hrane nađemo drugu primenu ili ih kompostiramo, onda smo već na tragu rešenja za lepšu budućnost.

Kako je ovaj market poseban zbog svoje održivosti, na njemu možete pronaći:

  • Proizvođače sireva i drugih mlečnih proizvoda
  • Domaće džemove i slatke izazove
  • Osvežavajuće sladolede
  • Iz bašte sveže voće i povrće
  • Hrskave lešnike, orahe i drugo orašasto voće
  • Izvrsne ukuse vina
  • Kraft pivo

Zarad promocije teme održive hrane, na marketu neće biti mesnih proizvoda. Industrija mesa je jedan od najvećih globalnih zagađivača i proizvođača CO2 štetnih gasova, dok se za uzgoj govedine koriste obradive površine na kojima bismo mogli uzgajati hranu za ljude koje nema dovoljno. Kako bismo se okrenuli alternativnim rešenjima, kroz market održive hrane istraićemo kakva kuhinja može da bude bez mesa. Takođe, svi izlagači će služiti svoje proizvode u pakovanjima koja nisu plastična i proizvode što manje otpada.

 

Beogradski Market
24/05/2019
25/05/2019
16:00 - 23:00 H
16:00 - 23:00 H