Program >

Black Box 2019

Projekat Black Box nastao je 2015. godine u saradnji Mikser festivala i Fakulteta primenjenih umetnosti, kao reakcija na smanjenje prostora i resursa za umetnost u našem javnom prostoru i politikama, i kao potreba za kulturnim i umetničkim izražajem mladih stvaralaca uprkos ograničenim mogućnostima. Kao refleksija uticaja naše realnosti na umetničko stvaralaštvo, projekat se fokusira na umetničke intervencije na „skučenom medijumu“ – kutijama dimenzija 60x60x60, ostavljajući umetnicima slobodu da lucidnim nadgradnjama unutar i „van kutije“ izraze svoje misli i stavove o zadatoj temi.

Projekat Black Box deo je Mikser festivala koji ove godine obeležava deset godina postojanja. Cilj projekta je da mladim umetnicima obezbedi prostor da se kreativno izraze, daju svoj doprinos kritičkom diskursu o najvažnijim društvenim temama i učestvuju u kreiranju rešenja za svoju okolinu. Smešten u kontekstu Mikser festivala, projekat ”Black Box” pruža mladim umetnicima priliku da se prvi put u svojoj karijeri predstave publici, afirmišu svoj rad i sarađuju sa nekim od najuticajnijih umetnika iz zemlje i regiona. Pored izlaganja svojih radova na jubilarnom 10. Mikser festivalu, umetnici odabrani od strane stručnog žirija imaće priliku da učestvuju u programu festivala, edukuju se, upoznaju sa drugim učesnicima festivala i započnu svoju umetničku karijeru.

Klimatske promene, degradacija životne sredine, nedostatak resursa, nekontrolisana proizvodnja otpada samo su neki od izazova sa kojima se kao društvo suočavamo kako na globalnom, tako i na lokalnom nivou. Uspešno rešavanje ovih pitanja i uspostavljanje nove društvene paradigme može obeležiti vreme u kome živimo i kreirati prostor za zdraviji, lepši i uravnoteženiji način života. Ako, pak, ne uspemo u iznalaženju kreativnih i primenljivih rešenja, posledice mogu biti fatalne, ne samo po životnu sredinu i planetu, već i po opstanak ljudske vrste. Autor i kustos projekta, prof. Marko Lađušić vas poziva na promišljanja:

Tema ovogodišnjeg izdanja platforme Black Box 2019 – Mrtva priroda – pruža prostor za refleksiju budućnosti. Pitanja idu u smeru očekivanja i nade. Da li kao civilizacija imamo perspektivu? Da li nas čeka stvarnost iz Autostoperskog vodiča, Obojeni program ili smo žilavii i prilagodljivi u klimatskom i ekološkom haosu? Očekivanja su dijametralno suprotstavljena i na taj način vidimo široko polje za umetnička istraživanja i ideje. Mrtva priroda je metafora, zatečeno stanje ili plastično bogatstvo od smeća. Da li je jesenja pesma opraštanje od sveta koji poznajemo? Mrtva priroda je jedna od fundamentalnih žanr scena vizualne umetnosti, uvek u zreloj fazi i jasnom koloritu ali mrtva, odbačena ili glorifikovana na kraju svoje oblikovnosti i prirodnosti, sećanje! Odlična tema za početak novog već mrtvog plastičnog sadržaja, opasnog, prljavog, mrtvog kolorita i neverovatne prostorne superiornosti. Čovekovo delo suvišnosti koja ga na kraju uzima. Da li ima nade? Nije ni bitno, čovek uvek nađe opravdanje!

Kolektivna postavka sastoji se od crnih kutija od čvrstog materijala veličine 60x60x60 koje su predmet individualnih intervencija umetnika i zajedno čine makro-instalaciju u zoni festivala na donjem Doćolu, dostupnu masovnoj publici samog festivala. U zavisnosti od prirode rada, kutije će biti postavljene na pokretne nosače, fiksirane na zidove ili smeštene u prostoru. U dogovoru sa umetnicima, radovi će biti raspoređeni na definisanim pozicijama na otvorenom. Radovi mogu biti realizovani unutar kutije, ili tretirati kocku kao objekat sadržan u radu, uključujući i performans koji crnu kutiju ili više njih tretiraju kao elemente scene, sa koncepcijski različito osmišljenim pristupima njihovom sadržaju (otvaranjem jedne stranice kutije, sagledavanjem kroz otvor, putem audio ili video zapisa itd.).

Nagrada
Radovi odabrani na konkursu biće izloženi u okviru kolektivne izložbe Black Box “Mrtva priroda” na Mikser festivalu 2019. godine u periodu od 24. do 26. Maja. Pored učešća u centralnoj umetničkoj izložbi festivala, nagrađeni autori imaće priliku da prisustvuju edukativnim sadržajima u okviru festivala.

Autor i glavni kustos
Prof. Marko Lađušić, Fakultet primenjenih umetnosti, Beograd

Žiri
doc. Ivan Grubanov, Fakultet primenjenih umetnosti, Beograd
doc. Slaviša Savić, Fakultet primenjenih umetnosti
Aleksandra Žiravac, MA, Fashion Design
Jelena Atanasijević, van. profesorka i prodekanka, Filološko-umetnički fakultet Kragujevac
Prof. Marko Lađušić, Fakultet primenjenih umetnosti, Beograd

Kreativni tim
Mina Radović
Fiona Sindjelić
Jelena Branković

Gost predavač
profesor Nikola Nikačević

Tehnički tim
Petar Djurić
Nemanja Dabižljević
Bogdan Dobrota

Organizacioni tim
Maja Lalić, Mikser
Tatjana Gostiljac, Mikser
Ana Čarapina, Mikser
Staša Stojkov, Mikser

Organizatori

Mikser
www.mikser.rs

Fakultet Primenjenih Umetnosti
www.fpu.bg.ac.rs

24/05/2019
25/05/2019
26/05/2019
12:00 - 21:00 H
10:00 - 21:00 H
10:00 - 21:00 H