Program > Vizuelne umetnosti i performansi

1.1 ABF

Izložba: Body & Border

izložba

Izložba ”Telo i granica”(eng. Body & Border), istraživačkog studia Codesign (CoRS) iz Švedske, dovodi u pitanje svrhu i posledice novih evropskih granica.

Upotrebom arhitektonskih alata i metoda, različite granične tipologije postaju predmet analize i dekonstrukcije. Detalji, oblici , dimenzije, delovi, komponente i kompozicije, postavljeni su u odnosu na ljudsko telo. Posetilac izložbe je suočen sa crtežima velikih razmera , postavljajući svoje telo i njegove dimenzije i oblike prema arhitekturi granica.

Posledice konstruisanja granica po ljudsko telo dokumentovane su tokom terenskih poseta, intervjua i u izveštajima lekara izbeglčkog centra “Miksalište” u Beogradu. Kroz 3D modele i mape posetioci izložbe će moći da dožive neke od tih individualnih priča zabeleženih u vremenu i prostoru.

CoRS je stvorio digitalnu 3D bazu podataka arhitekture granica koja otkriva jednu novu sliku evropske politike utvrđenja i ekonomije migracija.

01_ Body &Border

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
08/06/2016
09/06/2016
10/06/2016
11/06/2016
12/06/2016
17:00 - 21:00 H
17:00 - 21:00 H
17:00 - 21:00 H
12:00 - 21:00 H
12:00 - 21:00 H

Učesnici

 • 03_Body&Border

  Codesign (Švedska)

  Istraživački studio Codesign (CoRS) je neprofitni ogranak arhitektonskog biroa Codesign. CoRS radi na intersekciji teorije i akcije, premošćuje jaz između akademskog istraživanja i stručne prakse. Kroz samoinicijativne, nezavisne studije, nastoji da identifikuje oblasti prostornog ”trenja” između korisnika i donosioca odluka, te predlaže rešenja koja zbližavaju ove dve strane. CoRS koristi metode u arhitektonskom projektovanju i planiranju za istraživanje pitanja arhitekture kao sredstva prostornog isključivanja i uklučivanja ljudi, čime kritički propituje i samu ulogu i odgovornost arhitekte.

  Ahitekte: Jelena Mijanovic, Jonathan Wahlstedt, Julia Benon, Peter Ullstad, Veine Bartos

  Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
 • 6093_full

  Jelena Mijanović

  Jelena Mijanović će govoriti o “Body&Border” izložbi, koja  se bavi novim granicama Evrope, posmatrajući ih iz različitih perspektiva.

   

  Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+