Program >

Closing the loop – A documentary about the circular economy revolution

“Ukoliko se ne okrenemo cirkularnosti, igra je završena za planetu; igra je završena za čovečanstvo.”

Ovo su uvodne reči filma Closing the Loop, prvog svetskog dugometražnog dokumentarca o curkularnoj ekonomiji koji je u javnost pušten na Dan planete Zemlje, 22. aprila 2018. godine.

Film je režirao dvostruki dobitnik nagrade Telly, kao i dobitnik prestižne nagrade Emmy, Graham Sheldon. Globalni ekspert za održivi razvoj, prof. dr Wayne Visser, predstavio je film. Uprkos svojim urgentnim upozorenjima – John Elkingtom, poznat kao tvorac čuvene “trostruke donje linije” održivosti kaže u filmu: “ako nastavimo sa linearnom ekonomijom, ako ćemo da koristimo stručan izraz, potpuno smo propali” – to je optimističan film o inovativnim rešenjima.

Kao znak podrške Ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih Nacija (SDGs), pogotovo cilju broj 12 o odgovornoj potrošnji i proizvodnji, dokumentarac se osvrće na pet glavnih strategija za postizanje cirkularnosti – smanji, ponovo iskoristi, recikliraj, obnovi, ponovo osmisli. Film prikazuje primere iz Evrope, Južne Amerike i Afrike uz posebna razmišljanja eksperata Svetskog ekonomskog foruma i Univerziteta Kembridž i Harvard.

24/05/2019
18:00 - 18:30 H