Program > Ženijalno

13230304_1010545522356356_1184416919471160670_n

Debata: Nove perspektive – Socijalno preduzetništvo kao oblik integracija

Učesnice:

Marijana Savić – Atina – Bagel Bejgl

Maja Čečen – ONAsnaživanje – Dobra Bašta

Dina Rakin – Evropski pokret

Sonja Dakić – Daj Daj Pelene

Ljiljana Gusić – Vojvođanska kuća

Nataša Milojević – Aristofan u Dnopolju

Vesna Zorić – Egal

Moderatorka: Aleksandra Vladisavljević – Bizz

Bagel Bejgl je socijalno preduzeće Udruženja Atina. To je jedinstveno mesto – za uživanje i opuštanje uz neverovatan ukus i miris svetski poznatog peciva koje se predstavlja u našem lepom gradu a koje je nastalo da bi podržalo borbu protiv trgovine ljudima. Ovaj prostor, ljudi i koncept su deo jedne borbe koja traje više od dvanaest godina – borbe za pravedno društvo ravnopravnih, koje promoviše različitost i solidarnost. Radnju je osnovala NVO Atina – organizacija koja se 2003. godine zalaže za prava žrtava trgovine ljudima i drugih vidova iskorišćavanja, sa ciljem da unapredi održivost svojih programa. Sav profit koji ovo socijalno-etičko preduzeće ostvari usmerava na programe zaštite žrtava trgovine ljudima koje sprovodimo a u isto vreme to je prostor za njihovu stalnu praksu i obuku. Za mnoge od njih ovo je prilika da po prvi put steknu znanja, veštine i iskustvo kako da što lakše dođu do posla.

Projekat ONAsnaživanje je usmeren na ekonomsko osnaživanje žena koje su preživele nasilje kroz obrazovani i mentorski program. Uvođ žan je korak ka osnaživanju žena koje su preživele nasilje i karika koja je nedostajala institucionalnom lancu odgovora na nasilje nad ženama. Ekonomsko osnaživanje, zajedno sa već postojećom fizičkom i psihološkom pomoći, čini da podrška bude efikasnija. Time se umanjuju šanse da se žena vratiti nasilniku, usled nemogućnosti da izdržava sebe i svoju decu, da se krije od nasilnog partnera, ili da prihvata loše uslove rada koje poslodavci nameću. Ovim programom žene dobijaju priliku da ostvare ekonomsku nezavisnost, žive dostojno, uvećaju svoja znanja, unaprede svoje sposobnosti i kapacitete za posao po izboru i budu u prednosti na tržištu rada (u odnosu na dosadašnji nepovoljani položaj). Dobra bašta je socijalno preduzeće/udruženje osnovano u aprilu 2015. godine u Somboru, a u okviru projekta „ONAsnaživanje“ koji je usmeren na ekonomsko osnaživanje žena koje su preživele nasilje. Udruženje je osnovano sa namerom da putem plasteničke proizvodnje povrća obezbedi sredstva za unapređenje obrazovanja, ekonomskog osnaživanja i osamostaljivanja žena. Profit ovog socijalnog preduzeća trajno će se koristiti radi ekonomskog osnaživanja žena koje su preživele nasilje ili su u riziku od istog a prodajom proizvoda iz Dobre bašte finansiraju se treninzi ekonomskog osnaživanja žena, koji predstavljaju novu uslugu somborske Sigurne kuće.

Dina Rakin – Od 2010. godine aktivna u Evropskom pokretu u Srbiji. Trenutno angažovana kao istraživačica na projektima koji se odnose na oblast socijalne ekonomije i socijalne i politike zapošljavanja. Posebne oblasti interesovanja: koncept i praksa mentorstva, multilateralna diplomatija. Diplomirana novinarka – master međunarodnih odnosa. Govori engleski, a služi se francuskim jezikom.

Sonja Dakić i Violeta Matijević jedine u Srbiji proizvode pelene od bambusa – DajDaj. Pionirski poduhvat razvija se već godinama. Iako su kapaciteti male radionice u Kaluđerici veći od trenutne potražnje, sve više roditelja za svoju decu bira pelene od bambusa kao zdravije i ekološki prihvatljivije rešenje. Pelene od bambusa su višekratne perive pelene, čija je upotreba identična korišćenju jednokratnih pelena, osim što ih posle upotrebe umesto u đubre odlažete na pranje. Napravljene su od bambusa, koji poseduje antibakterijska svojstva, što znači da nema osipa, alergija i infekcija. Ako do sada niste čuli za njih, verovatno ne znate da je njihova upotreba dva do tri puta jeftinija od jednokratnih pelena na koje smo navikli. Istovremeno, ne proizvode nikakav otpad, pa su pre dve godine, odlukom Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine „DajDaj“ pelene dobile Eko znak i time postale prvi tekstilniproizvod u Srbiji s tim obeležjem.

Nataša Milojević već godinama vodi Fond socijalne i demokratske inicijative (FOSDI), nekadašnja je novinarka, nekadašnja političarka i narodna poslanica, ali i tada i sada žena koja se bori za prava drugih, posebno žena. Feministkinja? Što da ne kad se ne libi da zasuče rukave, uprti tehniku i danima se lomata po ličkim vrletima. I ne samo tamo, ali Dnopolje je baš tamo.

Vesna Zorić, srpkinja, lezbejka, aktivistkinja. Rođena u Beogradu i u svom gradu autovana od četrnaeste godine. Jedna od osnivačica Gej-strejt alijanse. Osnivačica prvog preduzeća koje je zapošljavalo samo LGBTI osobe, Udruženja građana „Egal“, kafića „Egal“ i prvog LGBTI centra u regionu „Egal Porta“, od kojih su svi počivali na principu socijalnog preduzetništva.

Aleksandra Vladisavljević je vlasnica preduzeća Bizz, koje se bavi razvojem poslovanja i preduzetništva. Bizz pomaže svojim klijentima kroz obuke i poslovno savetovanje u različitim oblastima poslovnog razvoja. Posebne teme u kojima Bizz pruža podršku su „pametan rast“ poslovanja, unapređenje upravljanja, implementacija inovacija, kao i strateško i poslovno planiranje. Aleksandra Vladisavljević ima preko 15 radnog iskustva, od čega je već 11 godina posvećena radu na razvoju konkurentnosti domaće privrede, a od 2007. godine samostalno nastupa na tržištu kroz preduzeće Bizz. Aleksandra je takođe predsednica Upravnog odbora Udruženja poslovnih konsultanata Srbije (UPKS). Učestvovala je u izradi brojnih studija, istraživačkih projekata i strateških planova vezanih za, između ostalih, teme lokalnog privrednog razvoja, preduzetništva i domena inovacija i socijalnog preduzetništva.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
12/06/2016
16:00 - 17:00 H