Program > Ženijalno

R-3008730-1311507458.jpeg

Tribina: Romi (naše) večne izbeglice – razgovor sa Esmom Redžepovom

Esma Redžepova u razgovoru sa učesnicima i autorima predstave „Rupe ili kada nismo bili stvrstani“

Esma Redžepova će se na Mikser Festivalu sresti sa autorima predstave „Rupe ili kada nismo bili svrstani“ u kojoj je učestvovala između 2001-2003 i razgovarati na temu romskog pitanja isprepletenog sa pitanjem današnjih masovnih e-migracija. Predstava “ Rupe ili kada nismo bili svrstani“, zajedničkim udruženim  radom mnogih aktera provela je celu ekipu, sa obe strane šengenskih barikada, na mesto odakle mnogo bolje puca pogled na ono što je demoktarskim obećanjima, ostalo  zaboravljeno i skriveno: ljude kojima je prelaz granica „boljeg sveta“ legalno nedostupan.

Sa Esmom Redžepovom će razgovarati Ivana Momčilović, dramaturg, autor (prema rečima nevidljivih) teksta za predstavu „Rupe ili kada nismo bili svrstani“.

C_1

Predstava „Rupe ili kada nismo bili svrstani“ je po prvi put omogućila aktivnu koprodukciju dva  Nacionalna Teatra Belgije (Kraljevskog Teqtrq Flamanske kulturne Zajednice i Nacionalnog Teatra Frankofonske kulturne Zajednice Belgije) i Narodnog pozorišta u Beogradu. Pored Esme, u predstavi su  učestvovali, pored profesionalnih glumaca, plesača, belgijskih i ex-jugoslovenskih i  brojni isključeni, nevidljivi, unutrašnji emigranti i izbeglice post-jugoslovenskog prostora (premijera Beograd/Brisel 2004/2005).

* Esma Redžepova je jedna od glasnogovornica i učesnica procesa emancipacije Roma u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji. Dobitnica je više priznanja u SFRJ, od čega zlatnog i srebrnog ordena zasluga za narod predsednika Tita, Oktobarske nagrade, nagrade Unicef za Jugoslaviju, zlatne medalje jugoslovenskog Crvenog krsta kao i titule „Krajice romske muzike“ od strane Indire Gandi, 1976 u Indiji za vreme jednog od putovanja na orbitama pokreta Nesvrstanih. Dobitnica je i nagrade Bjørnson norveške Akademije pisaca i slobode govora, 2005.

Usvojila je 47-oro dece kojima je omogućila edukaciju i krov nad glavom i time postala jugoslovenska Džozefina Beker. Ljubiteljka je klasične muzike, omiljene pevačice su joj  Nedyalka Keranova (Bugarska) i  Googoosh ( Iran), a nastupala je u više Operskih kuća u svetu, sa solo i grupnim koncertima, što je za romsku manjinu kojoj pripada, prodor u buržua kulturu i izmeštenje par excellence.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
12/06/2016
12:00 - 13:00 H