Program > Sajam inovacija

Doncafé

Kompanija Strauss Adriatic već godinama postavlja standarde u ekspertizi u oblasti prerade kafe i proizvodnje napitaka na bazi kafe. Paralelno sa unapređenjem industrije i inovativnim rešenjima radi i na unapređenju održivog razvoja i brizi o očuvanju životne sredine. Vrednosti kojima se Strauss Adriatic vodi u poslovanju su strast, odgovornost, briga, smelost i tim. U osnovi naših najrazličitijih poslovnih odluka uvek je i razmišljanje o okolini. Iz tog razloga ove godine smo ponosni partner jubilarnog Mikser festivala koji se održava pod sloganom „Cirkulaši”. Strauss Adriatic i Mikser festival dele iste ideje – okrenutost budućnosti kakvu zaslužujemo i  posvećenost temama održivog razvoja, kao novoj kulturi života i rada.

 Kafena plevica

Grejanje na brikete od kafene plevice, pionirski poduhvat Strauss Adriatic-a, na najbolji način pokazao je kako industrija u praksi vodi računa o okolini. Strauss Adriatic čuven je po brendovima Doncafé i C kafa. Svake godine, procesom prerade sirove kafe, preostane oko 140 tona kafene plevice koja se potom briketira. Kompanija je pronašla rešenje za njenu dalju upotrebu, a jedinstveni projekat proizvod je ideje zaposlenih u Strauss Adriatic-u. Istraživanja u laboratorijama Instituta Vinča i Mašinskog fakulteta pokazala su izuzetnu toplotnu moć kafene plevice, jer je ona klasičan primer biomase. Takođe, kompletna prateća oprema i kotao za sagorevanje briketa od 800kW u skladu su sa evropskim standardima i proizvedeni su u našoj zemlji. Zahvaljujući ovom jedinstvenom načinu grejanja smanjena je emisija ugljen dioksida u atmosferu za čak 11%, a važno je istaći i da su produkti sagorevanja biomase potpuno ekološki prihvatljivi i bez štetnog uticaja po okolinu. Takođe, smanjena je  potrošnja fosilnih goriva, kao i količina otpada, jer su kafeni briketi tretirani kao komunalni otpad. Zanimljivo je da je  na osnovu projekta i tehnoekonomske analize utvrđeno da će godišnja ušteda iznositi između 65 i 90 hiljada evra. Projekat  grejanja na kafenu plevicu koštao je 100.000,00 Eura,  a samo tokom prve sezone napravljena je ušteda od 80.000,00 Eura čime je otplaćeno 80% investicije. Ovaj projekat Strauss Adriatic-a predstavlja reprezentativan primer upotrebe obnovljivih izvora energije. Kompanija posluje po standardima ISO 9001 i HACCP, ali se  u svom poslovanju rukovodi i principima standarada ISO 14001, koji se odnose na zaštitu životne sredine. Jedan od najbitnijih zahteva ovog standarda je efikasnost korišćenja energije, sa akcentom na obnovljivim izvorima energije.

Biorazgradive police

Jedan od prioriteta poslovne strategije Strauss Adriatic-a je i zaštita životne sredine. Godinama konstantno radimo na podizanju svesti o važnosti brige o okruženju i među našim zaposlenima, ali i među partnerima i potrošačima. Do sada su primenjena brojna rešenja i tehnologije koje doprinose očuvanju prirode i zaštiti životne sredine, a biorazgradive police predstavljaju najnoviji korak. Odnedavno su Doncafé proizvodi u supermarketima širom Srbije izloženi na biorazgradivim policama – panelima napravljenim od najboljih inovativnih ekoloških materijala koji su u potpunosti reciklabilni i biorazgradivi. Čitava akcija propraćena je simpatičnim sloganom „Pravi džezver prirodu čuva, jer nam ona daje kafu”.

 Baristi i espresso

Zahvaljujući posvećenosti domaćeg tima i svetskoj ekspertizi, iz Strauss Adriatica dolaze najbolje šoljice espresso kafe. Aroma Expert, zatvoreni sistem proizvodnje, obezbeđuje da arome kafe u pakovanjima u potpunosti ostanu sačuvane. Po šoljicu savršenog espressa sada ne morate ići u Italiju, jer vas baristi Strauss Adriatic-a očekuju na Mikser festivalu. Oni će vam pripremiti jedinstvene ukuse omiljenog napitka, a čarolija late art tehnike posebno će obradovati sve ljubitelje najkvalitetnije kafe.

U skladu sa temom festivala i posvećenosti cirkularnoj ekonomiji i održivom razvoju, na samom Mikser festivalu, soc od pripremljenih espressa prikupljaće  beogradska kompanija „Eko fungi” koja je razvila inovativan i jedinstven način uzgajanja pečuraka/bukovača,  po novoj tehnologiji koja u proizvodnji hranljive podloge za uzgoj celuloznih gljiva koristi otpad i eliminiše upotrebu električne energije za čak 90%. Reč je o prvom postrojenju ovog tipa u Srbiji i svetu koje za proizvodnju supstrata, umesto slame, može da upotrebi bilo koji celulozni materijal, među kojima je i soc od kafe iz espresso aparata ili filter kafe.