Program > Sajam inovacija

Donorum

Prema podacima Ujedinjenih Nacija, u svetu se godišnje baci trećina proizvoda predviđenih za ljudsku ishranu, odnosno 1,3 milijarde tona hrane vredne 750 milijardi dolara. U Srbiji se, prema nezvaničnim procenama UN, godišnje baci preko 250 hiljada tona hrane, dok oko 90% otpisa hrane u supermarketima predstavlja voće i povrće. Problem može biti velikim delom rešen usklađivanjem logistike kompanija koje moraju da obezbede skupe procese bezbednog uništavanja viškova hrane – uključujući statistiku, odnosno procenu količine hrane koja će biti bačena u narednom periodu usklađenu – sa logističkim procesima posrednika koji uključuju transfer, spremanje i distribuiranje hrane krajnjim korisnicima. Rešenje je zamišljeno kao (business-to-nonprofit) platforma koja bi povezivala supermarkete, poljoprivredna gazdinstva i ostale proizvođače i distributere hrane sa krajnjim korisnicima (socijalno ugroženima) preko dobrotvornih organizacija i narodnih kuhinja (posrednika). Registracijom hrane za donaciju bi se pravovremenski obavestile organizacije, koje bi ili sopstvenim ili dogovorenim transportom preuzele količine koje su im potrebne, i time omogućile redovniju ishranu većem broju korisnika. Ideja je došla od strane osnivača fondacije FoodCloud iz Irske – koji su na sličan način povezali različite grupe korisnika i rešili problem neiskorišćenih viškova hrane u svojoj zemlji.