Program > Sajam inovacija

#EUzaTEBE

Zaštita životne sredine i inovacije doprinose otvaranju novih poslovnih i prilika za zapošljavanje, čime se stimulišu dalje inovacije. Zeleni rast zauzima centralnu poziciju u politici EU čiji je cilj da osigura ekološku održivost privrednog rasta u Evropi. Osim toga, EU igra ključnu ulogu u promociji održivog razvoja na globalnom nivou.

#EUzaTEBE će predstaviti dva prototipa koje je Evropska unija finansirala kroz program Horizont 2020, najveći program posvećen istraživanju i inovacijama. Budžet ovog programa vredan 80 milijardi evra je fokusiran na osnaživanje evropske izvrsnosti u oblasti istraživanja i inovacija; 60 odsto budžeta je posvećeno održivom razvoju.

Odo Ride rikša predstavlja uslugu putničkog prevoza za pametne gradove budućnosti u kojima su prevazilaženje problema manjka prostora, vazdušnog zagađenja i buke te zastarela transportna rešenja najveći izazovi. Odo bike je lagano, pametno vozilo prelepog dizajna, a njegova kompaktnost, električni pogon, solarni panel i pametni sistem ga čine savršenim vidom gradskog prevoza.

EU računa na doprinos Srbije u prevazilaženju izazova poput borbe protiv klimatskih promena i prelaska na održivu privredu. Horizont 2020 je otvoren za srpske istraživače, univerzitete, kompanije i preduzetnike, baš kao za bilo koje druge učesnike iz Evrope.

Odo Ride rikša je rezultat konkursa za inovacije u borbi protiv klimatskih promena, na kom je pobedio preduzetnik iz Srbije!

Sa preko osam milijardi evra grantova i kredita u proteklih 12 godina, EU nudi prilike za podršku inovatorima, preduzetnicima, malim i srednjim preduzećima, studentima, poljoprivredi, umetnicima itd.

Uz pomoć EU, Odo Ride rikša je dizajnirana i proizvedena u Srbiji, a sada je spremna da osvaja tržišta u Evropi i širom sveta!

#Euzatebe će takođe predstaviti projekat Ono Bikes koji je podržala EU. Kompanija Ono Bikes je nezavisni proizvođač e-bicikala i klasičnih bicikala po meri. Njihovi bicikli predstavljaju održivi vid gradskog prevoza koji zadovoljava potrebe većine ljudi. Osim toga, njihov dizajn je veoma moderan.

EU je lider u zaštiti životne sredine i tranzicije na održivu privredu. EU je sebi postavila cilj da bude na čelu evropske politike zaštite životne sredine do 2020. kao i da promoviše tu viziju nakon 2020. Uz podršku istraživačkih programa, zakonodavstva i finansijskih sredstava, EU promoviše sledeće ciljeve: očuvanje i unapređenje prirodnog kapitala EU; pretvaranje EU u zelenu, konkurentnu ekonomiju koju odlikuje niska emisija ugljen-dioksida te koja efikasno troši svoje resurse; zaštita građana EU od pritisaka i rizika po zdravlje i blagostanje koji su povezani sa životnom sredinom.