Program > Kino Mikser

_MND7817

Film: Aristofan u Dnopolju ili da ja budem ja

Dokumentarni film „Aristofan u Dnopolju ili DA JA BUDEM JA“ je video esej o ženama. I izazovima svakodnevice koju one, u ličkim gradovima i selima, pretvaraju u umetnost življenja. Bez obzira što su, kako kaže jedna od akterki, „trostruko diskriminirane“, svakoj od njih polazi za rukom da bude svoja, jedinstvena. I svaka govori jasno i ponekad veoma glasno o tome šta je muči, šta hoće, kakvu poruku šalje političkom establišmentu.

Ove Ličanke su uspravne, uporne i gorde kao njihova gruda. Kroz film “Aristofan u Dnopolju ili da ja budem ja” upoznaćete nekoliko njih koje su se posle rata vratile u “svoju pustinju” ili “došle tu silom”, pa ostale, spremne i željne da zavičaj otrgnu od propadanja. Film otvara mnoga pitanja i nudi jasne odgovore. “Žene imaju vrlo jednostavna i ljudska rešenja, koja

su od antike do danas nepromenjena– moramo sarađivati, moramo tu živeti i moramo se boriti”, kaže Nataša Milojević, autorka filma.

Film “Aristofan u Dnopolju”sniman je 2014-15. Na području Korenice, Srba, Zadra, Zrmanje, Suvaje, Donjeg Lapca i Gračaca. U projektu su učestvovale aktivistkinje udruženja Legalina, Pokretač, Nit, Lika, Prospero i Tara. Produkciju potpisuje Nataša Milojević, režiju Nebojša Radosavljević, kameru Jovan Milinov, montažu Obrad Popović, muziku Katarina Pejak. Projekat “Aristofan u Dnopolju” podržan je sredstvima Ministarstva kulture i  informisanja Republike Srbije, Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu VRS i Srpskog narodnog vijeća u RH.

Učesnice u filmu: Nada Radusin, Ljuba Đekić, Marijana Nahod, StojaPrica, Perka Korica, Olivera Šuput, Milka Rakić, Zenaida Franković, Bojka Šuput, Bosiljka Cvetićanin, JanjaŽigić, Radmila Đević, Dušanka Malenčić, Jelena Gulan, AnkaPrica, Milena Ognjenović, Mara Bešević, Anka Olga Prica, Božica Leka, Marija Mara Nakarada.

Projekcija filma zakazana je za nedelju, 12. jun od 17 do 18 časova, dok nas od 18 do 19 časova očekuje razgovor povodom filma.
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
12/06/2016
12/06/2016
17:00 - 18:00 H
18:00 - 19:00 H