Program > Kino Mikser

Šaban-800x500

Filmstreet: Šaban

Šaban Bajramović je ostavio neizbrisiv trag, ne samo u jugoslovenskoj muzici, već i na svetskoj sceni. Snimio je 20 albuma, pedesetak singlova, napisao i komponovao više od 700 pesama. Čuvena pesma „Đelem, đelem“, u njegovoj interpretaciji postala je himna svih Roma sveta. Na lični poziv Nehrua i Indire Gandi pevao je u Indiji, gde je zvanično proglašen za kralja romske muzike. Magazin „Tajm“ ga je proglasio za jednog od deset najvećih bluz pevača na svetu. Legendarni pevač romske muzike preminuo je 2008. godine od posledica infarkta.

Miloš priča priču o neponovljivom umetniku kroz njegovu ljubav sa suprugom Milicom. Proveli su zajedno trideset i pet godina, a ona ga je slijedila i u vodu i u vatru. Šaban je bio pasionirani kockar, alkos i ženskar. Zarađivao je nevjerojatne svote no unatoč tome, živio je u skromnom domu u Nišu. Sam Šaban u filmu opisuje kako je zavolio Milicu. Po prilici kaže; ispočetka to nije bila neka ljubav -posle sam je zavoleo. Kako? Pa lepo. Odem i ne javljam se tri meseca. Vraćam se kući i mislim -sigurno me napustila… Ona čeka! Odem ja ponovo na tri meseca, opet se ne javljam. Vraćajući se kući mislim -ako je i otišla ništa čudno… Ona čeka! Odem ponovo na tri meseca. I opet se ne javljam. Ali znam da me čeka. Tako smo se zavoleli!

Miloš Stojanović, glumac i reditelj,  proveo je oko tri godine istražujući i snimajući jedinstven i neponovljiv život i rad srpskog najpoznatijeg i svetski priznatog romskog pevača Šabana Bajramovića. Među hiljadama tekstova koji su širom sveta napisani o ovom autoru, nema ni jednog u kome pored njegovog imena ne stoji „kralj ciganske muzike“. Film je snimljen 2007. godine.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
11/06/2016
20:30 - 21:22 H