Program > SHIFT konferencija

Holandsko iskustvo na Mikser festivalu

Od biciklističkih staza, preko gradova sa urbanističkim planovima koji podstiču dobrostanje građana i život u skladu sa prirodom, do inovativnih kompanija i startup zajednice koja kreira rešenja za bolju budućnost, Holandija postavlja primer zemljama u regionu i šire u oblasti održivog razvoja. Kao jedna od prvih evropskih zemalja, Holandija je kreirala i usvojila mapu puta za cirkularnu ekonomiju, mapirajući najproduktivnije sektore u kojima će se sprovoditi prakse koje smanjuju proizvodnju otpada. Holandski grad Nijmegen bio je nosilac titule Zelena prestonica Evrope 2018. godine, a inovativne prakse poput električnih autobusa, sistema za iznajmljivanje biciklova, postoje u mnogim gradovima ove nizozemske zemlje.

Učeći od najboljih, holandska iskustva prenosimo kroz različite formate na Mikser festivalu 2019. Na SHIFT konferenciji predstavnik organizacije Holland Circular Hotspot, Hans van Ek, ekspert za cirkularnu ekonomiju i održivi razvoj, govoriće 25. maja od 11h o procesu razvoja holdandske mape puta za cirkularnu ekonomiju, usponima i padovima i savetima proisteklim iz ovog iskustva. Uz njega, Henriette Waal, kreativna direktorka istraživanja u ateljeu LUMA, umetnica i dizajnerka, govoriće 25. maja od 16:30 o revolucionarnoj praksi proizvodnje plastike od algi. U okviru dečijeg sadržaja primenjivaće se holandska metoda designathon putem koje će najmlađi učesnici Mikser festivala imati priliku da se kroz interaktivne radionice upoznaju sa relevantnim pitanjima vezanim za zaštitu životne sredine, dizajn koji umanjuje proizvdnju otpada i sl. Čak i kada su lokacije festivala upitanju, holandska kompanija Levi9 ustupila je svoj prostor na donjem Dorćolu za edukativni sadržaj Mikser festivila.

Designathon program na Mikser festivalu biće održan u Muzeju nauke i tehnike, 24. od 18h do 21h, 25. maja od 10h do 15h i 26. maja od 10 do 21h.

Holandsko iskustvo na Mikser festivalu podržala je Ambasada Kraljevine Holandije u Beogradu kao deo incijative razvoja javne diplomatije i u pokušaju da se prenesu primeri dobre prakse iz Holandije u Srbiju. Posebno je zadovoljstvo što će 25. maja u 10h ambasador Kraljevine Holandije Henk Van den Dool otvara drugi dan konferencije.

____________________________________________________________________

Više o govornicima Shift konferencije:

Hans van Ek je holandski ekspert za cirkularnu ekonomiju i održivi razvoj. U svom radu, on spaja godine iskustva i ekspertize u oblasti poljoprivrede, zaštite životne sredine i cirkularne ekonomije, kako u Holandiji, tako i u Evropi. Tokom svoje karijere radio je sa institucijama Evropske unije u Briselu i ima znanje iz oblasti kreiranja javnih politika, pregovora, poslovanja Evropske unije i upravljanja javnim organizacijama. Posebno se zanima za promociju cirkularne ekonomije na međunarodnom nivou (znanje, biznis, povezivanje, događaji) i trenutno radi u jednoj od kljulnih institucija koje pokreću cirkularnu ekonomiju u Holandiji – Holland Circular Hotspot. Donoseći insajdersko znanje o procesima razvoje jedne od prvih evropskih mapa puta za cirkularnu ekonomiju, Hans i njegovo iskustvo biće od primarnog značaja za razvoj sličnih strateških dokumenata u Srbiji.

____________________________________________________________________

Henriëtte Waal je kreativna direktorka istraživanja u ateljeu LUMA. Kao umetnica i dizajnerka, njen rad je nagrađen Međunarodnim priznanjem za umetnost u javnom prostoru. Kao kustoskinja Mediamatic Bio-me pograma, Waal je razvila interdisciplinarnu platformu za razmenu znanja o pravljenju piva i dizajnu uz upotrebu mikroorganizama. Njeni projekti su prikazani širom sveta u institucijama poput Muzeja Stedelijk u Amestredamu, Bienala u Veneciji, RUHR 2010, Galerije Pratt na Menhetnu, Muzeja savremene umetnosti u Šangaju, Pioneer Works NYC, Centraal Museum Utrecht, NAiM Bureau Europa and Dutch Design Awards. Pored pokretanja više društveno angažovanih umetničkih i dizajn projekata, Waal od 2013. godine predaje na master studijama društvenog dizajna na Design Academy Eindhoven. 

   

_____________________________________________________________________

Ovde možete saznati više o raznovrsnim programima Ambasade Kraljevine Holandije u oblasti kulture i javne diplomatije, ali i u sferama ljudskih prava i društvene transformacije.

Programi podrške Ambasade Kraljevine Holandije u Beogradu

U cilju jačanja veza Srbije i Crne Gore sa Holandijom, Ambasada podržava kulturne aktivnosti i zajedno sa partnerskim organizacijama razvija inicijative u oblasti javne diplomatije. Javna diplomatija je instrument kojim se promoviše politika Holandije u Crnoj Gori i Srbiji. Javna diplomatija ima za cilj predstavljanje realnistične i pozitivne slike o Holandiji i njenim politikama u inostranstvu. Isticanje holandskih vrednosti, društva i načina poslovanja doprinosi međusobnom razumevanju i boljim odnosima naših zemalja.

Ambasada podržava kulturne aktivnosti koje povezuju prioritetne politike sa kulturnim inicijativama. Koristeći umetnost i kulturu kao sredstvo za izražavanje ključnih vrednosti, ovi projekti predstavljaju holandski kulturni sektor i prenose ciljeve politike publici u Srbiji i Crnoj Gori. Naglasak ambasadine javne diplomatije i kulturnih aktivnosti je na sledećim prioritetnim temama: EU integracija Srbije i Crne Gore i saradnja u okviru NATO-a. Projekti u ovoj oblasti treba da naglase zajedničke evropske vrednosti kao što su vladavina prava, ljudska prava i dobro upravljanje. Poseban prioritet je na promovisanju slobode izražavanja i LGBTI prava; Ekonomska saradnja u okviru devet inovativnih „glavnih sektora“ Holandije, posebno kreativnih industrija (npr. holandski dizajn, moda i arhitektura), sa ciljem jačanja njihove međunarodne pozicije na tržištu i naglašavanja veza između kulturne i ekonomske diplomatije.
Osim toga, program Matra za društvenu transformaciju ima za cilj da koristi holandsku ekspertizu u oblastima demokratije, vladavine prava i ljudskih prava kako bi doprineo društvenoj transformaciji koja vodi održivom i stabilnom odnosu između vlasti i građana, te da jača bilateralni odnos sa zemljama primaocima i partnerima za budućnost. Holandska znanja u ovim oblastima mogu biti korisna zemljama primaocima pomoći.

Matra teme su: Zakonodavstvo i pravda; Dobro upravljanje (javna uprava, javni red i policija).
Matra projekti su prvenstveno usmereni na razvoj kapaciteta i institucionalno jačanje lokalnih organizacija civilnog društva, pravosuđa i javnih institucija, kao i na promovisanje konstruktivnog dijaloga između različitih aktera. Program Matra je komplementaran sa politikom EU i važno je da se Matra aktivnosti dopunjavaju sa jačanjem susedske i predpristupne politike EU.

Drugi instrument je Fond za ljudska prava kojim ambasada podržava aktivnosti lokalnih organizacija civilnog društva koje imaju za cilj zaštitu i promovisanje ljudskih prava. Projekti doprinose sprovođenju obaveza iz oblasti ljudskih prava sa kojima se zemlja već složila, ili dijalogu o ljudskim pravima u zemlji. U skladu sa ovom strategijom, prioriteti za ljudska prava za Srbiju i Crnu Goru su:

Sloboda izražavanja (posebno podržavanje nezavisnog položaja novinara i medijskih organizacija, povećanje bezbednosti novinara, sloboda interneta);
Jednaka prava za LGBT (borba protiv diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije i / ili rodnog identiteta; postizanje šireg društvenog prihvatanja za LGBT);
Jednaka prava za žene (posebno promoviranje političkog učešća žena i borba protiv nasilja nad ženama).
Za detalje o svakom od navedenih programa posetite internet stranicu Ambasade:

https://www.netherlandsandyou.nl/your-country-and-the-netherlands/serbia/and-the-netherlands