Program > SHIFT konferencija

Industrijsko nasleđe kao resurs

panel diskusija

„Cirkuliši!“ – slogan jubilarnog MIKSER festivala okrenut je budućnosti i posvećen je održivom razvoju i cirkularnoj ekonomiji, kao globalnoj kulturi.

U Beogradu je međutim, pre 25 godina, “Centar za planiranje urbanog razvoja za naslov svoje tradicionalne godišnje konferencije urbanista lansirao pojam URBO RECIKLAŽA, na kojoj su se okupili arhitekti, umetnici, dizajneri, istoričari, zaštitari, urbanisti, ekolozi, inovativni pojedinci i organizacije, talenti i studenti, istražujući održivi model očuvanja „supstance“, identiteta, vrednosti, urbanih materijalnih i kulturnih resursa, kroz cikličnu, ponovnu upotrebu u vremenima nestabilnosti i kriza. Zvuči poznato?

Rezultat ove inicijative su različiti projekti, konferencije, naučni radovi i strategije koje se prepoznaju u savremenim svetskim i lokalnim projektima i sinergijski se uklapaju u aktuelne strategije održivog, cirkularnog planiranja, ekonomije, razvoja. Akteri inovativnog projekta (i pokreta) urbane reciklaže su danas eminentni privrednici, stručnjaci, urbanisti, konsultanti, naučnici i direktori, koji se svojim delovanjem potpuno uklapaju u savremene globalne trendove.

Jedna od glavnih lokacija desetog Mikser festivala je Muzej nauke i tehnike u Skenderbegovoj ulici gde je, daleke 1893. godine, puštena u rad prva električna centrala u Beogradu za javnu rasvetu i tramvaje. Ova zgrada snažno simboliše programski koncept posvećen inovacijama koje unapređuju kvalitet života svih građana. Da smo u Londonu, zvala bi se TATE.

U ovoj zgradi, simbolično, će naši panelisti 26.05. u 13.00, svako u svom domenu, osvetliti jedan aspekt, argument i doprinos ponovne upotrebe urbanog nasleđa, cikličnog razvoja, savremenom društvu, gradu, zaštiti, kultunom identitetu, ekonomiji i životnoj sredini i pokazati kako svaki pojedinac u svom domenu može doprineti cirkularnoj ekonomiji i promociji nacionalnih i lokalnih vrednosti.

 

Panelisti:

Rifat Kulenović, direktor Muzeja nauke i tehnike, Beograd,

Siniša Žarin, direktor firme Manual i Muzeja zaboravljenih umetnosti, Novi Sad,

Jelena Đerić i Vesna Teofilović, arhitekte Urbanističkog zavoda Beograda,

Dragana Korica, Savet zelene gradnje

 

Moderatorka:

Dr Žaklina Nina Gligorijević, konsultantkinja, Kontura, Beograd 

   

 

 

26/05/2019
11:00 - 12:30 H