Program > Mikser razgovori

how-berlins-creative-community-are-helping-the-refugee-crisis-1449494710

Konferencija Osetljivi grad: Integracija izbeglica – izazovi i mogućnosti

debata

Centralna konferencija festivala pod nazivom „Osetljivi grad“, u okviru programske celine „Mikser razgovori“, nudi moguće pravce društvene, kulturne i ekonomske integracije izbeglica u evropsko društvo.  

Nakon rušenja Miksališta, napori tima okupljenog oko inicijative Refugee Aid Miksalište rezultirali su pronalaženjem nove lokacije u Savamali i formiranjem Miksališta 2.0 – budućeg multikulturalnog integracionog centra koji će svojim primerom ukazati na moguće vidove socijalne, kulturne i ekonomske integracije pripadnika osetljivih društvenih grupa, koji svoja vrata u ulici Gavrila principa otvara 1. juna 2016. godine.

Sa ciljem da Miksalište 2.0 postane deo međunarodne mreže kulturnih organizacija koje zajedničkim snagama i aktivnom razmenom znanja i iskustava doprinose ublažavanju socijalne krize u svojoj sredini  i stvaranju humanijeg društva, međunarodni stručni skup  “Osetljivi grad” okuplja preko 30 govornika iz 15 različitih zemalja koji zajedno sa publikom učestvovuju u interaktivnoj trodnevnoj razmeni različitih modela ublažavanja izbegličke krize.

Konferencija “Osetljivi grad” kulminira sumiranjem iskustava i predloga svih učesnika u smernice za dalji razvoj multikulturalnog integracionog centra Miksalište 2.0., sa ciljem ukazivanja na inovativna rešenja izbegličke krize, kao i uspostavljanja dugoročne međunarodne saradnje na razvoju mreže kulturnih centara koja promovišu humaniju integracionu politiku na evropskom nivou, dok svoje neposredno okruženje čine boljim mestom za život svih građana.

satnica-MT-osetljivo-drustvo-za-sajt

Agenda je dostupna na linku.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
08/06/2016
09/06/2016
10/06/2016
13:00 - 17:00 H
13:00 - 17:00 H
13:00 - 17:00 H

Učesnici

 • tajana

  Tajana Zadravec

  Tajana Zadravec je poreklom iz Hrvatske, ali živi u Beogradu. Završna je godina na Fakultetu političkih nauka.

  Tajana radi kao projekt – menadžer za Erasmus+ projekte, i ima sertifikat za program „Training for trainers“.

  Na Mikser Festivalu, Tajana će zajedno sa izbeglicom Abdulom Rahmanom (Sirija) predstavljati Refugee Aid Miksalište.

  Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
 • Aart Jan van der Linden

  Aart Jan van der Linden

  Cilj tima stvaralaca, koji čine umetnik Jan Rothuizen, multimedijalni novinar Martijin van Tol, fotograf Dirk Jan Visser i kreator internet stranica Aart Jan van der Linden, je da obogate postojeću sliku o izbegličkim kampovima rade anatomsku skicu svakodnevnog života u kampu, kroz kombinaciju crteža, filma, fotografija, zvuka i teksta, koja stvara čulno iskustvo.

  Aart Jan je freelance web and multimedia Developer, kao i video editor.

   

   

  Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
 • 222727_10150168283654123_6129952_n

  Marko Boban

  Marko Boban je koordinator logistike AYS- a. Brine se da sve bude na mestu u skladištima. Inače je vlasnik male kompanije. Plaćeni posao je lagano zapustio, volontira u kontinuitetu od oktobra 2015. godine, prvo po poljima Hrvatske i Slovenije, a potom, zatvaranjem balkanske rute, kao i cijeli AYS posvećuje se integracijskim problemima trajno smeštenih izbeglica u Hrvatskoj.

  Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
 • inlimboManonfeature-616x462

  Manon van Hoeckel

  Kao umetnik Manon radi na projektima koji su socijalno povezani i koji se odigravaju na javnim mestima. Sa svojim projektima ona se trudi da podstakne ponovno zamišljanje naših dnevnih okruženja. Manon često ko-kreira sa zajednicama. Nada se da će doprineti projektima koji poboljšavaju dobrobit zajednica i koji će moći da stvore alat za razgovor. Njen posldnji projekat, In Limbo Ambasada, je mobilna ambasada koja pomaže izbeglicama kao platforma za dijalog.

  Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
 • zajednicka

  Lorenzo Romito i Giulia Fiocca

  Lorenzo Romito i Giulia Fiocca govoriće u okviru Stalkerove prve radionice na Mikser Festivalu, sa željom da započnu sarandnju u procesu mapiranja doađaja koji su povezani sa masovnim odlaskom istočnih izbeglica kroz Balkan, koji će biti predstavljeni, sprovedeni i razvijeni u okviru Bijenala Urbana 2016. godine u Veneciji.

   

  Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
 • Untitled design

  Kilian Kleinschmidt

  Kilian Kleinschmidt, internacionalni networker, humanitarac, i ekspert za izbeglice sa više od 25 godina iskustva kao funkcioner Ujedinjenih Nacija, radnik za pomoć, i diplomata. Osnivač je i predsedavajući Udruženja za početnu inovaciju i planiranje (IPA) koje za cilj ima da poveže milione onih koji su siromašni i bez bilo kakvih poseda sa dokonim i nedovoljno korišćenim resursima i modernim tehnologijama 21.veka kroz svoj projekat SWITxBOARD. Sada je savetnik nemačkom Ministarstvu za Razvoj po pitanju izbeglica i postao je poznat kao „Gradonačelnik Za’atarija“ zbog toga kako je upravljao Za’atari izbegličkim kampom u severnom Jordanu u periodu od 2013-2014.  Kleinschmidt sad izaziva sektor za humanitarnu pomoć kroz opseg novih i neobičnih partnerstava, tehnologija i finansiranja. Prethodne seniorske uloge uključuju zamenika humanitarnog koordinatora za Somaliju, zamenika specijalnog izaslanika za pomoć Pakistanu, vršioca dužnosti direktora za zajednice i manjine u UN administraciji na Kosovu, izvršnog sekretara za Inicijativu za migraciju i izbeglištvo (MARRI) u Paktu stabilnosti za jugoistočnu Evropu, i mnoge funkcije na terenu uz UNHCR, UNDP, i WFP. Radio je dugo u Africi, jugoistočnoj Evropi, Pakistanu, na Šri Lanki i skoro je radio sa austrijskim Ministarstvom za unutrašnje poslove oko pitanja prihvatanja izbeglica.

  „Pustinjski lav“, kako ga zovu među humanitarcima, Kilijan Klajnšmit je pomogao pri organizovanju kampa za takozvane „izgubljene sudanske dečake“, pomagao je u Mogadišuu (Somalija) za vreme vojne operacije 1993, koordinisao je akcijom spašavanja zarobljenih u džunglama u Kongu, radio je na Kosovu, Keniji i Ugandi. Do nedavno je slovio za „gradonačelnika“ najvećeg sirijskog izbegličkog kampa Zata’ari u Jordanu.

  Svoja iskustva će sa beogradskom publikom podeliti u okviru debate: ‪#‎RegugeeIntegrationChallenges‬ 8. juna u 16h u Mikser House-u.

  Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
 • 12002744_507137646108224_2447206520208905755_n

  Alehandro Čeljet (Meksiko)

  Alejandro Chellet  je multidisciplinarni umetnik fokusiran na političke umetnosti i okruženje. Završio je pozorišne i muzičke studije u CEDART, INBA. Kasnije je krenuo i na vizuelne umetnosti u Meksiko Sitiju, ali ih nije završio. Njegov rad zasniva se na posećivanju i radu u alternativnim zajednicama, art komunama i aktivističkim kolektivima u zemljama kao što su Italija, Nemačka, Francuska, Škotska, SAD, Bolivija i Brazil.

  On je napravio performanse sa grupama kao što su Black Market International, La Pocha Nostra i Guillermo Gómez Peña. Sarađivao je u produkciji i na idejnom rešenju Fat Mariachi umetničkog kolektiva.

  www.alejandrochellet.info

   

  Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
 • miniature

  Antoine Aubinas

  Antoine Aubinais, arhitekta / Udruženje Bellastock – Održiva arhitektura i urbanizam

  Suosnivač Bellastock-a od 2006-te godine, a predsednik udruženja od 2012-te godine. Pre projekta Bellastock radio je u Pariskim agencijama za arhitekturu, a sada je potpuno posvećen projektu. Sada je zadužen za upravljanje i međunarodni razvoj deset Bellastock timova širom sveta.

  Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
 • maxresdefault

  Manuel Polanco Perez-Llantada

  Manuel Polanco je diplomirao na Školi za arhitekturu u Madridu. Jedan je od osnivača Basurama kolektiva. Njegove aktivnosti u okviru kolektiva čini rad na različitim projektima i programima koji imaju za cilj da podrže građanske inicijative na različitim nivoima i u različitim formatima. Od 2013. godine koordiniše projekat Urban Cooks Platfrom koji finansira Evropska unija.

  Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
 • 6093_full

  Jelena Mijanović

  Jelena Mijanović će govoriti o “Body&Border” izložbi, koja  se bavi novim granicama Evrope, posmatrajući ih iz različitih perspektiva.

   

  Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
 • Untitled design (1)

  Marjetica Potrč

  Marjetica Potrč je umetnica i arhitekta stacionirana u Berlinu i Ljubljani. Od 2011. godine, profesor je na Univerzitetu likovnih umetnosti/HFBK u Hamburgu.

  Studenti koji pohađaju njen kurs Dizajn za živi svet se uključuju u aktivnu praksu u toku dugoročnih stažiranja na lokacijama poput Soweto u Južnoj Africi. Iz Potričeve perspektive, održiva rešenja koja zajednice ugrađuju i šire služe tome da osnaže ove zajednice i da stvore demokratiju koja se gradi iz korena. Njen rad je prikazan u velikom broju izložbi u Evropi i Amerikama, uključujući i na Venecijanskom bijenalu (1993, 2003, 2009) i na Bijenalu u São Paulu (1996, 2006).

  Prikazuje svoje radove redovno u Galeriji Nordenhake u Berlinu i Stockholmu. Projekti na licu mesta uključuju: Of Soil and Water: King’s Cross Pond Club (London, 2015); The Soweto Project (Nine Urban Biotopes, Soweto, SA, 2014); Between the Waters: The Emscher Community Garden (EMSCHERKUNST.2010, Germany, 2010) i The Dry Toilet (Caracas Case Project, Venezuela, 2003). Potrč je dobila mnoge prestižne nagrade, uključujući i Hugo Boss nagradu (2000. godine) i stipendiju Vera List Centra za Umetnost i Politiku na Novoj školi u Njujorku (2007. godine).

  Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
 • nikola 2

  Nikola Radivojević

  Nikola Radivojević predstaviće udruženje ’’Ruincarnation’’.

  Nikola Radivojević rođen 1988. u Mladenovcu, gde je završio osnovnu i srednju školu. Studirao Defektološki i Filozofski fakultet u Beogradu. Predani radnik u propalim socijalnim preduzećima. Vredni rob u svežim privatnim firmama. Kratki boravci u inostranstvu. Nekoliko velikih ljubavi. Jedna raskinuta veridba. Humanista i volonter. Od avgusta prošle godine živi na ulicama Beograda. Radio, izmedju ostalih, u sledećim firmama: „Progres”; „Blagojev naslednik”; Milićeva plantaža borovnica (Mladenovac); „Grand Casino”; „Vapiano”; „Burrito Madre”; „ Grawe (osiguranje)”; Muzej Nauke i Tehnike (Beograd); privatni učitelj, građevinski radnik, portretista; Trenurno radi na turističkom brodu „Žile”. Angažovan na oktobra 2015. na revitalizaciji napuštenog javnog prostora u Betona hali na Savskom pristaništu. Neoženjen, bez dece.

  Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
 • RichardvanderLaken_portraitHR

  Richard van der Laken

  Richard van der Laken je zaštitnik potencijala dizajna za promenu i kreaticni direktor Šta dizajn može da uradi, godišnje konferencije održane u Amsterdamu koja se fokusira na socijalnom uticaju dizajna. Ovogodišnje izdanje konferencije se odigrava od 21-22. maja i fokusira se na izbegličku krizu.

   

  Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
 • Danijela

  Danijela Milovanović Rodić

  Učestvovala je na više međunarodnih i nacionalnih naučno-istraživačkih projekata, na izradi urbanističkih planova i urbanističkih i arhitektonskih projekata, urbanističkim studijama, urbanističko-arhitektonskim konkursima i izložbama.

  Ima više publikovanih radova u nacionalnim i međunarodnim naučnim i stručnim publikacijama. Učestvovala je na savetovanjima nacionalnog i međunarodnog značaja. Radovi su iz oblasti urbanističkog planiranja i bave se različitim aspektima upravljanja razvojem grada. Naročita pažnja je posvećena istraživanju kolaborativnog planiranja, različitih aspekata učešća javnosti u urbanističkom planiranju, mogućnostima primene IKT alata u funkciji njenog unapređenja, kao i razvoju grada u kontekstu ubrzanog i intezivnog razvoja IKT-a.

  Poslednjih godina je istraživački fokus na edukaciji socijalno odgovornih i angažovanih arhitekata-urbanista.
  Dobila je devet nagrada za radove iz urbanizma.

  Na Mikser Festivalu učestvuje u razgovoru „Refugee Housing“.

  Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
 • 2013-08-22_01_34_53

  Branislava Đonin

  Branislava Đonin, volonterka info punkta „InfoPark“, u koji migranti svraćaju da se informišu o svojim daljim mogućnostima ili da nešto pojedu.

  Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
 • 12289508_1643375705921114_3266163685883385921_n

  Robin van Eijk i Jazz Tonna

  Tri studenta marketinga iz Willem de Kooning Akademije u Roterdamu su otkrili da Estonija svoj profil pokazuje kao jedan od najnaprednijih elektronskih društava u svetu. Osim onlajn glasanja na izborima i potpisivanja legalno vezujućih dokumenata preko interneta, država nudi preduzetnicima da registruju posao za manje od 20 minuta. Na stajtu studenti vizuelno prikazuju proceduru od 7 koraka kojom se registruje elektronska estonska kompanija, koja nudi izbeglicama legalnu opciju da započnu sopstveni posao.

  Izbeglice u Holandiji dobijaju subvenciju od koje treba da žive. Potpuno su svesni činjenice da taj novac dolazi od poreza. Većina izbeglica sa kojima smo pričali, bi radije radila za svoj prihod. U trenutnoj situaciji izbeglicama nije dozvoljeno da rade prvih 6 meseci dok su tamo. Nakon tog perioda, veoma je nejasno kad će dobiti svoju holandsku radnu dozvolu. Ovim projektom želimo da pomognemo izbeglicama a da ne zaboravimo interese holandskog društva.

  Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
 • filip

  Filip Milenković

  Filip Milenkovic je aktivista, komunikativna osoba i ljubitelj tehnologije, sa korenima u političkim naukama, filozofiji, studijima medija i razvitka internet stranica i ima osam godina radnog iskustva u osnivanju, vođenju i razvijanju nevladinih organizacija u oblasti volontiranja, preduzetništva i javne politike. Filip je ko-osnivač dva onlajn medija i jedne male kompanije, i vodio je nekoliko socijalnih i političkih kampanji. Trenutno radi kao koordinator programa u dve nevladine organizacije i srpski ambasador je Techfugees-a. Prvenstveno je zainteresovan za odnos između tehnologije i politike.

   

   

  Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
 • aleksandra bobic (Euricse)

  Aleksandra Bobić

  Menadžer za organizaciju događaja i za odnose sa javnošću u internacionalnom centru za istraživanje koje je situirano u Italiji. Nadležna za sve komunikativne aktivnosti: planiranje, kreaciju sadržaja i za implementaciju strategije komunikacije na institucijskom nivou kao i za specifične projekte i inicijative. Njen rad uključuje i internet i tradicionalno širenje rezultata istraživanja, organizaciju naučnih i divulgativnih konferencija i kampanji.

  Neki od najizazovnijih projekata u kojima je bila nadležna uključuju:

  • AlloraCrealo!: događaj koji se održava na poznatom Festivalu ekonomija u Trentu, Italiji. Bilo je posvećeno omladini koja ima ideje koje žele da pretvore u

  preduzeća i zamišljeno je kao mesto za diskusiju i razmenu ideja, prilaza i najboljih praksi. Vodila je tri edicije ove inicijative.

  • Stories.coop: prva svetska globalna, digitalna kampanja da se rašire prednosti kooperacije kroz tradiciju pričanja priči. Cilj koji Stories.coop ima jeste da predstavi priče o saradnji širom sveta kroz istraživanje širokog spektra sektora, veličina i zemalja.

  Rođena je u Beogradu gde je radila skoro 10 godina kao novinar u dnevnim novinama. Zainteresovana je u inovativne, socijalne i održive projekte i aktivnosti u Italiji i Srbiji.

  Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
 • AK

  Alexander Kader

  Doktor Arhitekture, arhitektonskih i urbanih studija na Milanskom Univerzitetu Politehnike

  Od 2002. godine

  Arhitekta u Berlinu, član Komore berlinskih arhitekata

  Samostalna realizacija različitih arhitektonskih i urbanih projekata dizajna kao i u saradnji sa renomiranim arhitektonskim kancelarijama

   

  Od 2005. do 2008. godine

  Vanredni professor na Institutu za održivu arhitekturu i planiranje naselja na TU-Braunschweig. Glavni forkus je bilo učenje interdisciplinarnog dizajniranja studija na polju arhitekture i urbanog dizajna, planiranje prostora i pejzažna arhitektura, teorijski seminari i projekti u Brazilu, Etiopiji, Egiptu i Nemačkoj.

   

  Od 2011. do 2013. godine

  Radio istraživački rad, držao predavanja i bio studio učitelj na Katedri za arhitekturu na Anhalt Univerzitetu Primenjenih Nauka u Desau, učeći druge arhitektonskom i urbanom dizajnu, predavanjima i istraživačkim projektima

  Od 2011. godine

  Predavač na temu „Održiva arhitektura i planiranje prostora“ na Katedri za pejzažnu arhitekturu na Anhalt Univerzitetu Primenjenih Nauka u Bernburgu. Učenje o arhitekturi i urbanom dizajnu, pod rukovodstvom magistarskog rada o internacionalnom studijskom programu „Master Pezjažne arhitekture“

  Od 2013. godine

  Vandredni profesor arhitekture i urbanog dizajna, Katedra za urbano planiranje i arhitektonski dizajan, Nemački Univerzitet Tehnologije u Omanu, Muskat. Učenje, istraživački rad i konsultativne aktivnosti u domenu urbanog planiranja i arhitektonskog dizajna.

  Od 2015. godine

  Upravnik Katedre za urbano planiranje i arhitektonsko dizajniranje (UPAD) i Dekan Fakulteta urbanog planiranja i Arhitekture, na Nemačkom Univerzitetu Tehnologije (Gutech), Muskat, Oman

  Mnogobrojna učešća na konferencijama, prezentacije i izdati radovi.

  Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
 • claudia

  Claudia Herasme

  Claudia Herasme, zamenica direktora Kancelarije za urbani dizajn u Njujorku, vodi radionice sa članovima zajednice. Njeni veliki projekti uključuje Standard dizajna na javnim površinama dokova. Vodila je projekte koji su povezani sa regulacijom javnih prostora i dizajnom puteva.

  Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
 • 12019827_10206093169462961_2720665096596294518_n

  Katarina Ćirilović

  Filmski reditelj iz Beograda, bavi se eksperimentalnim i animiranim filmom, humanim i ekološkim aktivizmom i urbanim baštovanstvom.

  Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
 • eva_kail_03_gross

  Eva Kail

  Eva Kail, rođena 1959. godine u Beču, ima diplomu iz prostornog planiranja i regionalne nauke sa Bečkog univerziteta Tehnike, počela je da radi za grad Beč 1986. Jutta Kleedorfer i ona su zajedno uradile izložbu 1990. godine  pod nazivom „Kome pripada javni prostor? – svakodnevni život žena u gradu“. Godine 1991. je postavljena kao prvi upravnik ženske kancelarije. Godine 1998. je postala upravnik Kancelarije za koordinaciju planiranja i konstrukciju usmerenosti potreba svakodnevnog života i posebnih potreba žena. Od 2010. godine je ekspert za polove u Grupi za urbano planiranje – Izvršna grupa za konstrukciju i tehnologiju.

  Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
 • 04_Selma Selman

  Selma Selman (BiH/ SAD)

  Selma je umetnica romskog porekla, ne romska umetnica. U svom radu nastoji da razbije stereotipe o Romima kao pretećem kolektivu i istakne pravo na individualnost. Služi se performansom, slikarstvom, fotografijom i videom kako bi se izrazila kao žena i umetnica. Dobitnica je prestižne nagradeZvonoza najboljeg mladog umetnika u Bosni i Hercegovini i rezidencijalnog boravka u Njujorku (2014). Njeni radovi su se našli na programu mnogobrojnih međunarodnih festivala a imala je i nekoliko samostalnih izložbi, među kojima se ističe  “Me postojisaravPostojim – I exist” Galeriji Dreamland (2016) kao njena prva izložba u Americi.  Rođena je 1991. godine u Bihaću, Bosna i Hercegovina, trenutno studira i radi u Njujorku.

  Na Mikser Festivalu Selma  izvodi 2 performansa: „Nemate pojma“ i „Smijaću se“ (premijera). 

  Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
 • Gesina

  Gesina Rath

  Gesina Rath je projektni menadžer KITEV-a i predstaviće KITEV, laboratoriju za neobične intervencije, osnovanu na starom vodenom tornju koji je pored glavne železničke stanice Oberhausen-a. Vodeni toranj je ujedno i inkubator i mesto za aktivnosti visokih umetničkih standarda, i služi kao prvo mesto kontakta za ostajanja u Ruhr predelu koja imaju veze sa projektima. Gesina radi na organizaciji i realizaciji radionica i performansa u okviru projekata KITEV-a.

  Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
 • ivana foto

  Ivana Malinović

  Osnovne studije komunikologije, Ivana Malinović završila je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Master diplomu u oblasti urbanističkog menadžmenta i održivog razvoja dobila je na studijama u okviru Centra za mir i razvoj, Ujedinjenih nacija. Tokom svoje karijere, Ivana Malinović je provela više od deset godina radeći na različitim komercijalnim projektima, dobivši bogato profesionalno iskustvo u oblastima medija, odnosa s javnošću, interne i eksterne komunikacije, organizacije događaja i izdavaštva. Provela je sedam godina u projektnom menadžmentu, u oblasti održivog urbanističkog razvoja.

  Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
 • Kratka biografija-1

  Luka Antić

  Luka Antić je rođen 1986. godine i student je sociologije i informacijskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu. Trenutno volontira na dužnosti glavnog tajnika humanitarne organizacije Are You Syrious. U izbegličku krizu uključuje se 2015. godine, kao i u aktivni rad organizacije. Volontirao je na terenu na graničnim prielazima Bregana, Berkasovo/Bapska, u kampovima u Preševu i Idomeniju, ali je koordinirao i pokrenuo kamp u Dimitrovgradu. Trenutmo aktivno sudelujem u integraciji azilanata i tražitelja azila na području Hrvatske.

  Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+