Program > Dizajn zona

Putujuća izložba plakata: TOLERANCIJA

dizajn | izložba | plakati

Putujuća izložba plakata TOLERANCIJA – koju je inicirao jedan od najuspešnijih grafičkih dizajnera sa prostora bivše Jugoslavije i specijalni gost Mikser festivala Mirko Ilić, posetiocima Mikser festivala nudi jedinstevnu priliku da pogledaju 27 plakata renomiranih dizajnera iz celog sveta. Svaki od ovih plakata na svoj način, prikazuje toleranciju; temu koja je globalno veoma važna, posebno u današnje vreme. Posebna vrednost izložbe, pored veličine kustosa su i svetski autori čiji radovi će biti izloženi.

Mirko Ilić je objasnio ulogu dizajnera u promociji tolerancije i uspostavljanju mira. ”Početna ideja ove izložbe bila je pozvati poznate grafičke dizajnere da kreiraju plakate na osnovu njihovog shvatanja tolerancije na maternjem jeziku. Jedan od uslova bio je da se izložba postavi ujavnom prostoru, među građanima, a ne u umjetničkim galerijama. Svrha izložbe nije samo u plakatama, već u okupljanju i približavanju ljudi. Umetnici su oni koji prvi promovišu toleranciju i mir, te olakšavaju proces pomirenja”, zaključio je Ilić.

 

 

 

 

 

 

 

 

Autori izloženih plakata su:

Milton Glaser (SAD), Yuko Shimizu (Japan), Paula Scher (SAD), Novi kolektivizem (Slovenija), Istvan Orosz (Mađarska), Peter Bankov (Rusija) Jianping He (Kina), Fons Hickmann (Nemačka), David  Tartakover (Izrael), Sue Coe (Velika Britanija), Anette Lenz (Francuska), Tarek Atrissi (Liban), Hamza Abdelal (Jordan), Mwalimu Saki Mafundikwa (Zimbabve), Sarp Sozdinler (Turska), Reza Abedini (Iran), Xiao Yong (Kina), Felipe Taborda (Brazil), Manuel Estrada (Španija), Anur Hadžiomerspahić (BiH), Srđa Dragović (Crna Gora), Alejandro Magallanes (Meksiko), Katarzyna Zapart (Poljska), Chaz Maviyane – Davies (Zimbabve), Michel Bouvet (Francuska), Niklaus Troxler (Švajcarska), Slavimir Stojanović (Srbija).

 

Mirko Ilić, grafički dizajner čiji se radovi nalaze u kolekcijama prestižnih institucija kao što su muzej Smithsonian i MoMa u Njujorku, vraća se u Beograd kao specijalni gost devetog Mikser festivala. Pred toga što će predstaviti izložbu “Tolerancija”, Mirko Ilić je i član žirija za regionalni konkurs “Kuća za sve naše ljude” za dizajn fasade budućeg Mikser Hausa u Sarajevu.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
Mikser Trg
25/05/2017
26/05/2017
27/05/2017
28/05/2017
17:00 - 22:00 H
17:00 - 22:00 H
12:00 - 22:00 H
12:00 - 22:00 H