Program > SHIFT konferencija

Jednokratna plastika u Srbiji? / Planovi i rešenja

panel diskusija

Od čišćenja parkova i ulica, preko ptica i kitova koji su se udavili plastikom, do skorašnje zabrane upotrebe jednokratne plastike u Evropskoj Uniji, pitanje plastičnog otpada je sve češće vest o kojoj čitamo ili tema o kojoj razgovaramo pokušavajući da nađemo rešenje. Ako je plastika svuda od trenutka kad kupimo šampon, flašicu vode ili čak povrće u prodavnici, možemo li kao pojedinci, ali i kao društvo nešto promeniti?

Svaki put kada bacimo plastičnu slamčicu, ambalažu od detrženta za sudove ili kutiju od hrane za dostavu učestvujemo u punjenju deponija koje zagađuju i vazduh i zemljište. Uprkos mnogim uverenjima da je neka plastična ambalaža biorazgradiva, važno je znati da ona nije razgradiva u prirodi, već u kontrolisanim industrijskim uslovima. Plastika kao materijal nikada ne nestaje i upravo je iz tog razloga jedan od najvećih globalnih izazova sa kojima se suočavamo. Sortiranjem i reciklažom određeni plastični proizvodi poput flašica za vodu ili sok mogu se pretopiti i dobiti novi oblik. Međutim, i dalje postoje predmeti kao što su ambalaže od pavlake ili omekšivača koje završavaju na deponijama. Uz sve to, postavlja se i pitanje efikasnosti sistema za sortitanje. Često čujemo pitanje kuda da odnesemo određeni otpad? Šta tačno može da se reciklira? Da li to sve posle ipak završi na istoj deponiji?

U moru plastičnih proizvoda, umesto da dignemo ruke, mi verujemo da svako od nas može doprineti promeni. Kompanije koje proizvode plastiku, državne i privatne institucije koje obezbeđuju dobar komunalni sistem upravljanjanja otpadom, recikleri, obrazovne institucije, ali i sami građani, zajedno mogu doprineti sistemskim promenama. Upravo iz ovog razloga, na pitanje kuda sa plastičnim otpadom, kao i na mnoga druga, odgovore tražimo baš od navedenih relevantnih aktera na SHIFT konferenciji u okviru ovogodišnjeg Mikser Festivala.

Želimo da čujemo zašto nemamo depozitne sisteme u supermarketima gde možemo vratiti plastične flaše. Hoćemo da znamo kuda da nosimo papirni otpad ili limenke. Težimo da se informišemo o opcijama za život bez plastike. Zato je baš plastika tema jednog od panela na SHIFT konferenciji.

Panelisti:
Filip Abramović, Ministarstvo zaštite životne sredine
SEPEN, predstavnik/ca
Andrea Radonjić, Coca-Cola Hellenic
Sandra Kamberović, pravna ekspertkinja
Mihail Mateski, GreenTech
Dragana Katić, Trash Hero
 
Moderator:
Srđan Stanković, Supernatural
24/05/2019
10:00 - 11:30 H