Program > Osetljivi grad

ajith_JPG_2295047g

Junaid Sarieddeen – Zoukak Theater Company + CZKD

Stvorili smo Zoukak 2006. godine iz potrebe da razvijemo profesionalni kontinuitet za praksu našeg pozorišta, iz vere u ovu praksu kao političko i socijalno učešće i iz vere u kolektiv kao stav protiv sistema koji marginalizuju.

Ono kako se mi postavljamo u odnosu na spoljašnje dominantne političke i socijalne diskurse u našem kontekstu definiše naš politički angažman kao umetnika. Anganžman kojim se nadamo da ćemo izaći izvan diskursa kroz praktične akcije u okviru zajednica.

2006. godina je takođe svedok rata između Izraela i Libana, i premeštanja dva miliona libanaca sa juga, i 2007. godine se celo stanovništvo Naher el Bared kampa preselila u Beddawi kamp, i u oba slučaja smo se našli na ovim lokacijama i pravili psiho-socijalne intervencije u vidu pozorišnih predstava kroz specijalni pristup terapije kroz dramu. Od onda smo ispitali i razvili pozorišne intervencije u vanrednim situacijama i više od toga, u radu sa zatvorenom omladinom, decom sa više invaliditeta, sa ženama koje su bile žrtve porodičnog nasilja i ostalim činiocima koji marginalizuju u našem društvu, dok smo nastavili rad sa ljudima koje direktno ili indirektno pogađa rat. Raširili smo okvire naših intervencija na sela, škole i izbegličke kampove širom Libana, i time u stvari tražili načine da razbijemo ekskluzivnost kulturnog života u gradu Bejrutu, suočavajući se sa ljudima u njihovim regionima, i tražeći načine da povežemo naše socijalne intervencije sa našim umetničkim istraživanjima.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
08/06/2016
14:00 - 14:20 H

Učesnici

 • zoukak

  Junaid Sarieddeen

  Junaid Sarieddeen je predstavnik „Zoukak“ pozorišne kompanije osnovane 2006. godine, iz potrebe da se razvije profesionalni kontinuitet pozorišne prakse u Libanu. Način na koji su postavili pozorište – izvan dominantnih političkih i društvenih diskursa, definiše njihov umetnički angažman.

  Junaid je diplomirao na pozorišnom odeljenju Libanskog Univerziteta 2004-te godine. Njegovo umetničko istraživanje fokusira se na poziciju umetničkog dela u vremenu i prostoru događaja. Ovo istraživanje počeo je da razvija nakon što je prvi put učestvovao u Zoukak“ pozorišnoj kompaniji. Koncept pozorišta je ojačan uključivanjem marginalnih tema.

   

  Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+