Program > Edu zona

Kako da radikalno smanjimo količinu smeća koju stvaramo?

radionica

Cirkularna ekonomija i zero waste: budućnost odgovorne potrošnje i proizvodnje

UN Ciljevi održivog razvoja ne mogu se postići ako se ne pozabavimo rastućim problemom otpada. Trenutna linearna ekonomija favorizuje “uzmi-iskoristi-baci” model proizvodnje i potrošnje, koji je neodrživ. Potrebna je fundamentalna promena koja će se umesto na poboljšano upravljanje otpadom, fokusirati na sprečavanje njegovog stvaranja.

Kako da radikalno smanjimo količinu smeća koju stvaramo?

Ozbiljno smanjenje količine smeća koju proizvodimo i prelazak u funkcionisanje po principima kružne ekonomije su mogući. Koje su to sve konkretne promene koje treba da uvedemo u naš život da bismo smanjili količinu smeća koju proizvodimo?

U okviru ovog predavanja o zero & low waste pokretu, lokalno i globalno, razgovaraćemo o konkretnim primerima i uz razmenu, doći do sagledavanja situacije i mogućnosti bezotpadnog života u Srbiji, u domaćinstvima i radnim zajednicama.

Bavićemo se i promenom naših svakodnevnih obrazaca ponašanja, usled čega možemo uticati na količinu proizvedenog otpada i na taj način doprinesemo ostvarenju Ciljeva održivog razvoja.

Oko tri četvrtine ovog predavanja zamišljeno je kao instruktivno i motivaciono predstavljanje važnosti i osnovnih principa kružne ekonomije na primeru funkcionisanja jednog domaćinstva. Poslednji deo je zamišljen kao interaktivan, sa fokusom na mogućnosti smanjenja proizvodnje otpada u kancelariji.

Krajnje je vreme za akciju! I kao pojedinci i kao zajednica, treba da pokažemo veću spremnost da volimo i štitimo planetu, naš jedini dom.

Radionicu vodi Milja Vuković, istoričarka umetnosti i ekološka aktivistkinja koja stoji iza projekta Divlji Beograd, posvećenog urbanim ekosistemima, i inicijative Za manje smeća i više sreće – Zero & Low Waste Serbia, usredsređenog na pronalaženje i promovisanje načina da kao zajednica stvaramo manje otpada i smanjimo svoj negativni ekološki otisak, sada i ovde.

Radionica se organizuje u okviru jubilarnog 10. Mikser festivala, u saradnji sa United Nations – Serbia .
Lokacija: Muzej nauke i tehnike / ulaz iz Dobračine ulice /prvi sprat / staklena sala
Ulaz na radionicu je slobodan.

24/05/2019
25/05/2019
14:00 - 15:30 H
15:30 - 17:00 H