Program > Osetljivi grad

zaatari-master675

Kilian Kleinschmidt – Izbeglički kampovi: Gradovi sutrašnjice

Izbeglički kampovi – Gradovi sutrašnjice

Sa uobičajenim trajanjem premeštanja izbeglica koje traje preko 17 godina, i ako kampovi ne mogu da se izbegnu, vlade treba da prestanu da se ponašaju prema izbegličkim kampovima kao privremenim smeštajem, i treba pre da razmisle o tome da ih razviju, u trajne gradove, u gradove sutrašnjice. Nedostatak volje da prepoznaju činjenicu da su kampovi postali stalno boravište u celom svetu i nemogućnost da obezbede odgovarajuću infrastrukturu i usluge vode ka nepotrebno jadnim uslovima i ranjivosti njihovih stanovnika. Kleinschmidt ističe da se humanitarna pomoć u 21. veku pruža na isti način kao što je bila pružana ’70-ih godina i da je i dalje osmišljena u vidu davanja milostinje, što nas dovodi do bezizlazne situacije i rezultira činjenicom da dobrotvorne organizacije ne mogu efikasno da se nose sa izazovima sveta. Kleinschmidt-ova prezentacija je poziv u pomoć za neophodne inovacije u postojećim humanitarnim, urbanim, ekonomskim modelima koji će uključiti potencijal izbeglica i ostalih osetljivih članova društva. Kleinschmidt veruje da migranti koji dolaze u Evropu mogu da pomognu u naseljavanju onih delova koji su ostali napušteni jer su ljudi težili velikim gradovima. Izbeglice već stimulišu ekonomiju u Nemačkoj i ostalim evropskim zemljama koje imaju problema zbog praznih radnih mesta, ’gentrifikacije’ i kojima treba nekoliko desetina hiljada da smeste radnike, itd. Kilian Kleinschmidt deli priče o tome kako stanovnici u Zaatari kampu, u Jordanu, nastavljaju inovaciju kako bi personalizovali sopstveni prostor i poboljšalji svakodnevni život, pored samog preživljavanja.

Video:

http://www.vng-international.nl/communication/videos/

&NCS_modified=20131212140921&MaxW=640&imageVersion=default&AR-131219720 Hintergrund-Kleinschmidt

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
08/06/2016
16:00 - 16:30 H

Učesnici

 • Untitled design

  Kilian Kleinschmidt

  Kilian Kleinschmidt, internacionalni networker, humanitarac, i ekspert za izbeglice sa više od 25 godina iskustva kao funkcioner Ujedinjenih Nacija, radnik za pomoć, i diplomata. Osnivač je i predsedavajući Udruženja za početnu inovaciju i planiranje (IPA) koje za cilj ima da poveže milione onih koji su siromašni i bez bilo kakvih poseda sa dokonim i nedovoljno korišćenim resursima i modernim tehnologijama 21.veka kroz svoj projekat SWITxBOARD. Sada je savetnik nemačkom Ministarstvu za Razvoj po pitanju izbeglica i postao je poznat kao „Gradonačelnik Za’atarija“ zbog toga kako je upravljao Za’atari izbegličkim kampom u severnom Jordanu u periodu od 2013-2014.  Kleinschmidt sad izaziva sektor za humanitarnu pomoć kroz opseg novih i neobičnih partnerstava, tehnologija i finansiranja. Prethodne seniorske uloge uključuju zamenika humanitarnog koordinatora za Somaliju, zamenika specijalnog izaslanika za pomoć Pakistanu, vršioca dužnosti direktora za zajednice i manjine u UN administraciji na Kosovu, izvršnog sekretara za Inicijativu za migraciju i izbeglištvo (MARRI) u Paktu stabilnosti za jugoistočnu Evropu, i mnoge funkcije na terenu uz UNHCR, UNDP, i WFP. Radio je dugo u Africi, jugoistočnoj Evropi, Pakistanu, na Šri Lanki i skoro je radio sa austrijskim Ministarstvom za unutrašnje poslove oko pitanja prihvatanja izbeglica.

  „Pustinjski lav“, kako ga zovu među humanitarcima, Kilijan Klajnšmit je pomogao pri organizovanju kampa za takozvane „izgubljene sudanske dečake“, pomagao je u Mogadišuu (Somalija) za vreme vojne operacije 1993, koordinisao je akcijom spašavanja zarobljenih u džunglama u Kongu, radio je na Kosovu, Keniji i Ugandi. Do nedavno je slovio za „gradonačelnika“ najvećeg sirijskog izbegličkog kampa Zata’ari u Jordanu.

  Svoja iskustva će sa beogradskom publikom podeliti u okviru debate: ‪#‎RegugeeIntegrationChallenges‬ 8. juna u 16h u Mikser House-u.

  Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+