Program > Osetljivi grad

DSC01113

Lorenzo Romito i Giulia Fiocca – Biennale Urbana: Stalker

Stalkerova prva radionica na Mikser Festivalu želi da započne sarandnju u procesu mapiranja doađaja koji su povezani sa masovnim odlaskom istočnih izbeglica kroz Balkan, koji će biti predstavljeni, sprovedeni i razvijeni u okviru Bijenala Urbana 2016. godine u Veneciji. Cilj je aktivirati, razumeti i deliti ono što vodi do „nastanka emocija solidarnosti“ koje su oblikovale neformalne buntovne akcije, prakse, strategije i alate moguće smene od dole na gore ciničnih i bespomoćnih savremenih socijalnih i kulturnih granica u Evropi.

Cilj je skupiti, počevši od Mikser organizacije, NGO, umetnike, aktiviste, obične građane koji su pružili pomoć toku izbeglica i skupiti svedočenja i materijale koji su dokaz njihove akcije i zajedno istražiti kako se to desilo, kako bi akcija mogla da se poboljša i razvije.

Stalker je kolektivni subjekat, osnovan 1995. godine, koji se bavi istraživanjem i akcijama koje se bave pejzažom, obraćajući posebnu pažnju na oblasti oko ivica grada i na zaboravljeni urbani prostor, i napuštene prostore i oblasti koje su pod radovima a koje se nazivaju ovde „Stvarnim teritorijama“.

Stalker promoviše intervencije koje se baziraju na prostornim praksama istraživanja, osluškivanja, vezama i na kreativnim interakcijama sa životnom sredinom, njenim stanovnicima i njenim „arhivama sećanja“. Ovi procesi imaju kao cilj da proizvedu socijalne i ekološke veze koje su samo-organizovane i koje se razvijaju vremenom. Senzitivno i dinamično mapiranje teritorija i zajednica proizvedeno kroz ove procese ostaje lako za pristupanje. Ove intervencije promovišu deljenje znanja, zajedničke projekte i podižu svest zajednica o njihovoj teritoriji i njihovom kulturnom okruženju.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
08/06/2016
15:00 - 15:20 H

Učesnici

  • zajednicka

    Lorenzo Romito i Giulia Fiocca

    Lorenzo Romito i Giulia Fiocca govoriće u okviru Stalkerove prve radionice na Mikser Festivalu, sa željom da započnu sarandnju u procesu mapiranja doađaja koji su povezani sa masovnim odlaskom istočnih izbeglica kroz Balkan, koji će biti predstavljeni, sprovedeni i razvijeni u okviru Bijenala Urbana 2016. godine u Veneciji.

     

    Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+