Program > Osetljivi grad

Screenshot 2016-05-27 00.40.34

Marjetica Potrč – Učešće je važno

Učešće je važno: projekti u Berlinu i Sovetu

Inicijativa ZUsammenKUNFT se održava u periodu od maja 2016. godine do decembra 2017. u staroj zgradi hotela koji ima 15 spratova i nalazi se na Potsdamer Platz-u u Berlinu. U prethodnih šest meseci hotel je obezbedio dom za izbegličke porodice i nekoliko pojedinaca koji poseduju sopstvene apartmane. I od maja meseca, lokalna incijativa koje je fokusirana na socijalnu praksu je smeštena na gornja dva sprata. Ovde, petnaest socijalno angažovanih grupa i pojedinaca rade sa izbeglicama u laboratoriji koegzistencije i kooperacije.

ZUsammenKUNFT postoji kao prototip za mnogo veće projekte u Haus der Statistik na Alexanderplatz u Berlinu, koji na sličan način imaju za cilj da smeste stanovnike sa malim primanjima i izbeglice. Izvan neophodne potrebe da se integrišu izbeglice u društvo, ZUsammenKUNFT u prednji plan stavlja potrebu da iznova zamisle dizajn i arhitekturu kroz ponovno oživljavanje učešća stanovnika, što je napušteno kao ideja pre jedno pedeset godina od strane prakse udomljavanja neoliberalne ekonomije.

Dobar primer dizajna učestvovanja je Soveto projekat (2014), u kom Marjetica Potrč i njeni studenti sa predavanja Dizajn za živi svet na Univerzitetu likovnih umetnosti/HFBK u Hamburgu rade sa lokalnim stanovništvom u Sovetu, u Južnoj Africi, kako bi konkretno poboljšali svoje naselje. Takve prakse zapošljavaju jezik koji se fokusira na strategije učešća, uključući upotrebu odnosnih objekata, performativnih akcija, rituala tranzicije i stvaranja mesta.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
09/06/2016
14:40 - 15:00 H

Učesnici

 • Untitled design (1)

  Marjetica Potrč

  Marjetica Potrč je umetnica i arhitekta stacionirana u Berlinu i Ljubljani. Od 2011. godine, profesor je na Univerzitetu likovnih umetnosti/HFBK u Hamburgu.

  Studenti koji pohađaju njen kurs Dizajn za živi svet se uključuju u aktivnu praksu u toku dugoročnih stažiranja na lokacijama poput Soweto u Južnoj Africi. Iz Potričeve perspektive, održiva rešenja koja zajednice ugrađuju i šire služe tome da osnaže ove zajednice i da stvore demokratiju koja se gradi iz korena. Njen rad je prikazan u velikom broju izložbi u Evropi i Amerikama, uključujući i na Venecijanskom bijenalu (1993, 2003, 2009) i na Bijenalu u São Paulu (1996, 2006).

  Prikazuje svoje radove redovno u Galeriji Nordenhake u Berlinu i Stockholmu. Projekti na licu mesta uključuju: Of Soil and Water: King’s Cross Pond Club (London, 2015); The Soweto Project (Nine Urban Biotopes, Soweto, SA, 2014); Between the Waters: The Emscher Community Garden (EMSCHERKUNST.2010, Germany, 2010) i The Dry Toilet (Caracas Case Project, Venezuela, 2003). Potrč je dobila mnoge prestižne nagrade, uključujući i Hugo Boss nagradu (2000. godine) i stipendiju Vera List Centra za Umetnost i Politiku na Novoj školi u Njujorku (2007. godine).

  Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+