Program > Ženijalno

12321401_1055123134548608_2642129549519115845_n

Debata: Muzika nema rod

debata

Razgovor sa ženama muzičarkama o rodnoj ravnopravnosti u muzičkoj industriji sa ciljem podizanja svesti publike da biti žena u umetnosti često nije jednostavno kao biti muškarac u umetnosti. Na panelu će takođe biti promovisana i Femixeta 6.0, godišnja kompilacija domaće ženske autorske muzičke produkcije koju Femix kolektiv objavljuje od 2010. godine.

Tim  za  socijalno  uključivanje  i  smanjenje siromaštva  Vlade  Republike  Srbije  (SIPRU)  se  od  2009.  bavi jačanjem  kapaciteta  Vlade  da razvija  i  sprovodi  politike  socijalnog  uključivanja.  Jedna  od  oblasti  kojom  se  SIPRU  bavi  jeste  i rodna ravnopravnost i unapređivanje položajažena, koje su i dalje u nepovoljnijoj poziciji moći odmuškaraca  i  manje  zastupljene od njih  u  određenim  sferama  društva,  uključujući  i  sferu umetnosti  i  stvaralaštva.

Debata “Music  has  no  gender”  je  osmišljena sa idejom  da  se pruži  uvid  u  stanje  rodne  ravnopravnosti  u  umetnosti  i  podigne  svest  ljudi  o iskustvima žena muzičarki kada je rečo suočavanju sastereotipima i patrijahalnim normama koji preovlađuju u muzičkoj   industriji.  Takođe   događaj ima za   cilj   da   podstakne   diskusiju   o  mogućnosti promovisanja principa rodne ravnopravnosti kroz muziku, kao i da podstakne veće učešće žena i devojaka u muzici.

Nakon debate, od 18h, održaće se prezentacija FEMIX programa za afirmaciju ženskog stvaralaštva ženskih bendova i muzičarki iz Srbije koje su učestvovale svojim novijim pesmama na novom izdanju kompilacije domaće ženske autorske muzičke produkcije Femikseta 6.0.

FEMIX je program afirmacije ženskog stvaralaštva koji je 2010. godine pokrenula „Organizacija za promociju aktivizma“, aktivna u okviru Nezavisne kulturne scene Srbije, Krovne organizacije mladih Srbije i Regionalne mreže kulturnih rodnih praksi. Kao prva inicijativa te vrste u regionu, Femikseta je pokrenuta 2010. godine sa idejom da pruži relevantan presek kroz žensko muzičko stvaralaštvo u Srbiji, nastalo u okvirima nezavisne i samostalne produkcije. 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
11/06/2016
16:00 - 18:00 H

Učesnici

 • orkestar danijela 02 Bojan Bralusic photo

  Danijela Veselinović

  Danijele Veselinović je prvi ženski vođa trubačkog orkestra. Njen orkestar “Danijela” postoji od 2003. godine, od iste godine kada je Danijela u Guči od čuvenog Bobana Markovića dobila trubu i titulu “male trubačke princeze”.

  Sa svojim orkestrom od samog osnivanja aktivno nastupa na brojnim festivalima i takmičenjima u zemlji i regionu, ali i širom Evrope.

  Bila protagonistkinja dokumentarnog flma RTS-a “Devojčica s trubom”, kao i VICE-ovog filma iz serijala “Mladi heroji”.

  Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
 • AC FOTO MARIJA STRAJNIC-2

  Ana Ćurčin

  Ane Ćurčin na regionalnoj muzičkoj sceni postoji od 2012. godine, a u rekordnom roku je osvojila publiku u Hrvatskoj, na čitavom Balkanu, a hrabro i aktivno krči svoj put i u ostatku sveta.

  Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
 • womenal kristina

  Kristina Lalić

  DJ Kristina Lalić, poznata je publici po autorskoj emisiji “Belgrade clubbing“, koja je negovala elektronsku muziku. DJ je organizacije Hear it, Feel it, Move it. Sarađivala je sa velikim brojem domaćih i inostranih DJ-eva i producenata. DJ-ingu se vratila 2009, od kada aktivno nastupa.

  Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
 • natasa

  Nataša Tasić Knežević

  Nataša Tasić-Knežević je prva romska operska pevačica u Srbiji. Diplomirala je solo pevanje u klasi profesorke Jasne Šajnović, a postdiplomske studije je završila na Muzičkoj akademiji u Beogradu, u klasi profesorke Katarine Jovanović. Iza sebe ima brojne koncerte i nagrade sa međunarodnih takmičenja, a učestvovala je i na Kanto (Canto) programu Metropoliten opere 2015. godine.

  Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
 • 1401181_1380539705529212_4857293_o

  Maja Cvetković

  Rodjena 1980. godine u Beogradu. Diplomirala na Fakultetu za medije i komunikacije. Aktivno se bavi odnosima sa javnošću od 2005. godine (Exit, Cinema city, Green fest, Warrior’s Dance Festival (WDF), Arsenal, Madonna, Depeche Mode, Mikser itd.). Autor, kompozitor, basistkinja i osnivač beogradskog benda E-play koji iza sebe ima 4 albuma, nekoliko kompilacija i više stotina koncerata. Tokom 2015. godine Maja Cvetković je dobila i status istaknutog umetnika.

  DISKOGRAFIJA:

  E-PLAY E-play (1999 MCM)

  Soundtrack za film MUNJE (b92 2000.)

  E-PLAY Crime (2005 PGP RTS)

  E-PLAY Drago mi je das mo se upoznali (EXIT MUSIC 2009, CINEMA CITY)

  E-PLAY Obicni ljudi (Mikser)

  Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+