Program > Edu zona

13165945_1010545462356362_4813210386567320196_n

Na kafi sa naučnikom – Budućnost nauke

Istraživačka stanica Petnica i Mikser organizacija su pokrenuli novu vrstu događaja pod nazivom “Na kafi sa naučnikom”, koji se jednom mesečno održava u Mikser House-u i koji na nesvakidašnji, neformalni i interesantan način publici približava naučne novosti, savremena dostignuća u nauci, tehnološka otkrića i novine tehnološkog razvoja.

Na kafi sa naučnikom, publika ima mnogo više prostora za diskusiju sa predavačem. Nakon polusatnog uvodnog izlaganja naučnika, publika je ta koja preuzima inicijativu i usmerava dalji tok razgovora. Bez prepreke i barijere želimo da se svi osete kao sagovornici naših gostiju.

Treća po redu Kafa sa naučnikom odigraće se 7. juna u 18h, u okviru Mikser Festivala, kada će svi zainteresovani imati priliku da u razgovoru koji vodi pomoćnik ministra nauke i fizičar dr Milovan Šuvakov, saznaju sve što ih interesuje na temu „Budućnost nauke“. Moderator razgovora biće Nikola Božić.

Događaj počinje u 18 časova, a dobrodošli su svi, bez obzira na uzrast i obrazovanje. Ulaz je besplatan, ali je moguć samo uz pozivnicu, koju možete preuzeti u Mikser House-u, svakoga dana od 12 do 20h.

O TEMI:

Tehnološki razvoj čovečanstva od prve upotrebe vatre do genetskog inžinjeringa odlikovale su različite faze odnosa ka znanju. Nauka je vremenom postala sve složenija, ali i sve pristupačnija pojedincima. Otvorenost nauke jedna je od strateških smernica EU. Kako se ovo odražava na pojedince koji se bave naukom? Gde se naša zemlja nalazi na mapi nauke budućnosti? Kakav model finansiranja nam je potreban u nauci?

O „KAFI SA NAUČNIKOM“:

Prepoznajući potrebu savremenog čoveka da uživa blagodeti naučnog i tehnološkog razvoja i prateći naučna dostignuća i tehnološka otkrića, ali ne samo kao pasivni posmatrač, već kao biće koje ima potrebu da razume i shvati naučne procese, Petnica i Mikser pokreću koncept događaja „Na kafi sa naučnikom“, koji publici na inovativan način predstavlja nauku i angažovane teme koje u društvu izazivaju diskusije.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
07/06/2016
18:00 - 20:00 H

Učesnici

 • Sindikat_nauke_Srbije_2

  Milovan Šuvakov

  Milovan Šuvakov (28. jul 1979, Kula) je srpski fizičar. Trenutno radi kao viši naučni saradnik u Institutu za fiziku u Zemunu. Pažnju javnosti je privukao novim rezultatima u rešavanju problema tri tela u radu koji je objavio 2013. godine. Doktorirao je 2009. godine u klasi Bosiljke Tadić sa tezom iz oblasti nanofizike. Šuvakov danas radi kao viši naučni saradnik u Institutu za fiziku u Zemunu. Bavi se numeričkim simulacijama iz više oblasti, među kojima su nanofizika, elektronika, fizika kvarkova, fizika plazme, topologija.

  Pored toga, Milovan je predsednik Društva za promociju i popularizaciju nauke i saradnik Centra za promociju nauke.[2] Od 2010. do 2012. godine bio je rukovodilac seminara matematike u Istraživačkoj stanici Petnica. Od 2014. godine radi i u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kao savetnik ministra Srđana Verbića.

  Pažnju svetske javnosti je privukao novim rezultatima u rešavanju Njutnovog problema tri tela, zajedno sa Veljkom Dmitrašinovićem u radu „Tri klase Njutnovog drveta – planarne periodične orbite tela“ („Three Classes of Newtonian Three – Body Planar Periodic Orbits”) koji je objavljen u svetskom časopisu za fiziku Physical Review Letters u martu 2013. godine. Posle Lagranža i Ojlera koji su otkrili prvu klasu specijalnih slučajeva u kojima je taj problem rešiv, dve nove familije specijalnih slučajeva su pronađene tek razvojem računara, 1970-ih godina. U radu su objavili da su pronašli 13 novih familija rešenja Njutnovog zadatka.

  Za doprinos u oblasti prirodnih nauka, 2013. godine je sa koautorom Dmitrašinovićem primio Nagradu grada Beograda.

  Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+