Program > Osetljivi grad

what-design-can-do-WDCD-2014-designboom-03

Richard van der Laken – Šta dizajn može da uradi?

Šta dizajneri mogu da urade kako bi poboljšali doček i integraciju izbeglica u urbanim oblastima? Kako razviti dizajn koncepte u izvodljive planove, spremne za implementaciju? Kako zaštiti socijalni uticaj dizajna? Trenutna izbeglička kriza je jedan od najurgentnijih problema našeg vremena kome treba kreativno rešavanje problema koje možemo mobilistati. Dizajneri različitih kalibara mogu načiniti promenu za izbelice, pogotovo za izbeglice u gradovima, pošto 60 posto od 20 miliona svetskih izbeglica živi u urbanim oblastima.

„Šta dizajn može da uradi“ je internacionalna platforma o potencijalu dizajna. Ona prikazuje dizajn kao katalizator promene i obnove i promoviše ga kao način na koji se može obratiti socijalnim pitanjima našeg vremena. Priča je ispričana kroz godišnju konferenciju u Amsterdamu, dodatne konferencije u drugim delovima sveta, svetski Šta dizajn može da uradi izazov, publikacije i WDCD blog.

„Šta dizajn može da uradi“ je pokrenut 2011. godine kako bi prikazao najbolje prakse i vizije, izazvao diskusije i olakšao razmenu između disciplina. Zašto? Da omogući javnosti da otkrije na šta sve dizajn može da uradi. Pozvati dizajnere da ustanu, preuzmu odgovornost i da razmisle o škakljivim pitanjima našeg vremena. Istaći delotvorni doprinos koji dizajenri mogu dati društvu. U isto vreme, Šta dizajn može da uradi poziva dizajnere da preuzmu odgovornost i da razmotre kako njihov rad može da utiče na šire društvo.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
09/06/2016
16:00 - 16:30 H

Učesnici

  • RichardvanderLaken_portraitHR

    Richard van der Laken

    Richard van der Laken je zaštitnik potencijala dizajna za promenu i kreaticni direktor Šta dizajn može da uradi, godišnje konferencije održane u Amsterdamu koja se fokusira na socijalnom uticaju dizajna. Ovogodišnje izdanje konferencije se odigrava od 21-22. maja i fokusira se na izbegličku krizu.

     

    Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+