Program > Sajam inovacija

Roum nameštaj

Roum je socijalno poduzeće u kojem Romi i umjetnici spašavaju i prenamijenjuju otpad u predmete za unutarnji dizajn, naš prvi azil za odbačene predmete u Hrvatskoj i šire.

Predmete izrađujemo tijekom trodnevnih radionica i trenutačno radimo na četvrtoj kolekciji. Koristimo drveni, metalni i tekstilni otpad te ga prenamjenjujemo u nove predmete. Svi predmeti su unikati, iznad 95% reciklirani te izrađeni procesom inkluzivnog dizajna.

RoUm je ujedno i projekt suživota, socijalnog poduzetništva, ekološki napor za održivi grad, ljubav prema primijenjenoj umjetnosti, želja za očuvanjem starih zanata, potreba za i poticanje društveno odgovorne potrošnje i pomalo iracionalna vjere da i predmeti mogu imati dušu ako ih dotakne dovoljno ruku… Projekt počiva na učenju od Roma kroz umjetnost te u vjeri da ono što je stoljećima bila predrasuda prema Romima (bavljenje otpadom) može sada biti naš društveni kapital i način da činimo dobro prenamjenom starih predmeta. Nezavisno istraživanje društvenog učinka pokazalo je da za svaki uloženi EUR generiramo 2.06 EUR društvene dobiti te smo dobili nagrade za socijalnu inovaciju Zaklade Baden Wuttemberg kao i nagradu za 5 najboljih društvenih poduzeća u Hrvatskoj. Radimo i radionice s djecom te digitalno pripovjedamo priče o našim predmetima.

Recept ili kako je nastao RoUm predmet. U lonac romske tradicije dodajemo velikodušno primijenjenu umjetnost, prstohvat novih tehnologija i online alata te donosimo zaboravljeno i odbačeno s margina društva u njegovo samo središte. Spajamo ljude kroz predmete i umjetnost. Otpad pretvaramo u jedinstvene predmete za uređenje Vašeg prostora.