Program > Osetljivi grad

JHY Belgrade (10 of 12)

Tajana Zadravec – Refugee Aid Miksalište

Miksalište je jedno od retkih beogradskih otvorenih prostora gde izbeglice iz Sirije, Avganistana, Iraka, Alžira, Zapadne Sahare, Pakistana, Maroka, koje putuju kroz Srbiju kako bi mogle da dođu do Evrope, mogu da dobiju hranu, odeću, i imaju mogućnost da se istuširaju i da dobiju ostale osnovne potrepštine. Udruženje Mikser je započelo ovaj projekat u avgustu 2015. godine, i time je do sad privuklo skoro 1500 volontera iz 56 različitih zemalja sveta, koji se maksimalno trude zajedno sa našim koordinatorom da učine Miksalište održivim mestom gde mogu da pruže što više toga izbeglicama. Lokacija je sama po sebi transformisana iz dvorišta napuštenog gradilišta Savamale gde Mikser vodi svoj kulturni centar Mikser House, prvo u klizalište za lokalnu omladinu, a potom letnje pozorište i otvorenu muzičku scenu, da bi na posletku postalo glavni centar za pomoć izbeglicama, Miksalište.

U Miksalištu nudimo punkt za doček izbeglica koje prolaze kroz Beograd. Osim što obezbeđujemo hranu, pomoć u vidu higijene i odeće, takođe ih ohrabrujemo da nam se pridruže uz šolju čaja ili kafe, obezbeđujemo WIFI i punjače, kao i medicinsku pomoć ili prostor koji je prilagođen da se deca igraju. Takođe, na ovoj lokaciji, skupljamo i donacije koje ili direktno delimo ili šaljemo do granica kad je potrebno. Sa zvaničnim zatvaranjem granica i sa sve većim brojem izbeglica koje ostaju duže u Srbiji, uveli smo seriju aktivnosti kao psiho-socijalnu podršku i edukaciju, poput časova iz evropskih jezika, ili kreativnih radionica: štrikanja, slikanja, šivenja, kuvanja, itd.

Nakon devet meseci rada bez ijednog dana pauze, Centar za pomoć izbeglicama, Miksalište je uništeno od strane gradskih vlasti zbog razvoja projekta Beograd na vodi. Iako jeste bio očekivan, ovaj brutalni čin je osnažio našu prvobitnu nameru da se razvijemo iz osnovne humanitarne pomoći u integracionu organizaciju. Trenutno tražimo napušteni prostor u naselju Savamala kako bismo osnovali novi Multikulturalni centar za integraciju koji će pomoći izbeglicama i lokalnim organizacijama da zajedno traže nove modele socijalne i ekonomske održivosti i pravde. Nadamo se da će ovaj Centar postati deo internacionalne mreže kulturnih organizacija koje su voljne da uče iz iskustva trenutne krize i da doprinesu stvaranju svetlije perspektive.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
08/06/2016
13:00 - 13:20 H

Učesnici

 • tajana

  Tajana Zadravec

  Tajana Zadravec je poreklom iz Hrvatske, ali živi u Beogradu. Završna je godina na Fakultetu političkih nauka.

  Tajana radi kao projekt – menadžer za Erasmus+ projekte, i ima sertifikat za program „Training for trainers“.

  Na Mikser Festivalu, Tajana će zajedno sa izbeglicom Abdulom Rahmanom (Sirija) predstavljati Refugee Aid Miksalište.

  Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+