Program >

Young Balkan Designers 2019

YBD je regionalna platforma za talente, osnovana 2011. godine sa idejom da identifikuje, promoviše i razvija kreativni potencijal Balkana u oblasti industrijskog dizajna. Cilj inicijative jeste da ujedini regionalnu dizajnersku scenu, približi je međunarodnom tržištu i ojača njen kreativni potencijal, dok istovremeno doprinosi obnavljanju multikulturalne saradnje na Balkanu.  

Tema konkursa – “Cirkularni dizajn“ – ima za cilj da motiviše mlade dizajnere da se upoznaju sa osnovama cirkularne ekonomije i istraže mogućnosti inovativnog dizajnerskog pristupa koji pospešuje održivost i cirkularnost proizvoda, materijala i usluga. Pozivamo mlade dizajnere da razmišljaju o proizvodnji i korišćenju predmeta i usluga kao o cirkularnom procesu i da primene svoje veštine i lokalno raspoložive resurse u rešavanju problema lokalne zajednice, istovremeno doprinoseći i diskusiji o aktuelnim globalnim temama.

Međunarodni žiri konkursa čine relevantne ličnosti iz oblasti teorije dizajna, cirkularne ekonomije, dizajna i proizvodnje nameštaja, obrazovanja i komunikacija u dizajnu, kao što su renomirani kritičar dizajna Jan Bolen, kustos ovogodišnjeg Istanbulskog bijenala dizajna i šef katedre za socijalni dizajn na Dizajn akademiji Eindhoven u Holandiji; Ladeja Godina Košir, prepoznata kao regionalni „motor kružne ekonomije“, osnivačica platforme “Circular Change”, koutorka prvog Slovenačkog kružnog ekonomskog plana, ujedno i finalistkinja svetske prestižne nagrade Circular Leadership Award 2018; Orhan Nikšić, suvlasnik kompanije za proizvodnju nameštaja “Zanat” iz Konjica, zaslužan za upis zanata drvorezbarstva na Reprezentativnu listu UNESCO-a nematerijalne kulturne baštine; dizajnerski tandem Vasso Asfi i Loukas Angelou iz kolektiva StudioLav sa sedištem u Londonu i Atini, nekadašnji laureati konkursa Mladi balkanski dizajneri, danas etablirani studio za produkt dizajn; kao i osnivači platfrome Young Balkan Designeri: industrijski dizajner Nikola Radeljković iz kolektiva Numen / ForUse, profesorka Jelena Matić sa Šumarskog fakulteta u Beogradu i arhitekta Maja Lalić, predsednica organizacije Mikser i suosnivačica Mikser Festivala.

Nagrade prvog dela konkursa podrazumevaju učešće na izložbi talenata na Mikser festivalu 2019 (30-40 projekata) i putujuću izložbu pobedničkih radova na festivalima dizajna u regionu (10-15 projekata), dok će pobednici drugog dela takmičenja za mlade autore imati priliku da uspostave saradnju sa vodećim regionalnim proizvođačima nameštaja (3-5 dizajnera), dok će najbolji među njima rezultate te saradnje prikazati na Milanskom sajmu nameštaja 2020. godine, na najpoznatijoj globalnoj smotri talenata “Salone Satellite” (3-5 projekata).

24/05/2019
25/05/2019
26/05/2019
09:00 - 21:00 H
09:30 - 21:00 H
09:30 - 21:00 H