Vesti

07.12.2018

Ivan Lalić: Buđenje proleća

Prvi Mikser se dogodio pre deset godina na Donjem Dorćolu. Napravile su ga Maja, Nina i Tanja. Bez para, ali sa neverovatnom količinom zarazne energije koja se razlila po ikoničnim silosima Žitomlina, tik uz Dunav. Maja je bila u osmom mesecu trudnoće, nosila je japanke i neumerno je osvajala silos po silos, halu, po halu, sa obaveznim smeškom na licu, koji kao da je dokazivao kako je moguće napraviti festival bez dinara ulaganja. Svi smo donirali po nesto. Exit je dao muzicku opremu, E play i nežni Dalibor su svirali for free, prototipovi mladih dizajnera izrađivani su sopstvenim sredstvima. Za honorar niko nije smeo ni da pita. Mikser design expo, ta naša prva artistička radna akcija  je tako postala preteča Mikser festivala. Neki predivan, nasmejan svet, sve sa bebicama u kolicama, nordijska atmosfera, diskretni šarm SFRJ industrije. Sećam se, Ninina brošura kao „zvanični programski dokument“ festivala, izašao je noć uoči zatvaranja fešte. Sve je kasnilo, sve je bila jedna beskrajna improvizacija, ali niko se nije bunuo. Naprotiv. Iz te energije je moralo nesto da proistekne.

Žitomlin, Savamala, Sarajevo, pa onda opet Donji Dorćol. Deset godina kreativnog transa, borbe za samoodrživost, borbe za prostor koji nam niko nije poklonio, niti smo mi znali kako bi država, grad, bilo ko ko ima nekakve UO-ove, političare, ministre ili organe nekakvog nazovimo „važnog“, „kulturnog“ odlučivanja, mogao da nam pomogne. Radili smo i živeli zajedno sa stotinama hiljada ljudi koji su prošli kroz festival, Mikser House, potpuno sami, ubeđeni da je to jedini put, ubeđeni da i kultura ima pravo na samoodrživost. Nema tog svetskog medija koji nije pisao o „novom, kreativnom talasu“  iz Beograda, i kada smo bili zabrinuti da li ćemo održati projekat, gurali smo napred, bez obzira na neizvesnost i odsustvo bilo kakve stabilnosti.

I danas, deset godina kasnije, opet smo na novom početku. Radujemo se novom izazovu. Donji Dorćol, krajem maja 2019 u zoni grada gde smo i počeli. Tu smo svi, na okupu. Ponosni na godine koje su za nama. Bile su to najbolje godine naših života. Dobro došli na deseti, jubilarni Mikser festival 2019!