Vesti

29.01.2019

Konstantin Grčić

Izvanrednom žiriju konkursa Young Balkan Designers 2019 pridružuje se i renomirani svetski industrijski dizajner Konstantin Grčić koji nam od nastanka YBD platforme pruža dragocenu podršku kroz predsedavenje žirijem i mentorstvo.

Konstantin je jedan od najuticajnijih dizajnera današnjice. Dobitnik je brojnih međunarodnih nagrada poput prestižnog priznanja Compasso d`Oro za MAYDAY lampu i MYTO stolicu, titule “Počasni kraljevski industrijski dizajner“ britanskog Kraljevskog društva za podsticanje umetnosti, proizvođača i trgovine (RSA) ili priznanja „Dizajner godine“ koji mu je 2010.godine dodelio žiri manifestacije Dizajn Majami. Konstantinovi radovi su deo stalne zbirke muzeja MoMA u Njujorku i drugih najznačajnijih svetskih muzeja. Svaki njegov proizvod karakteriše pažljivo istraživanje istorije dizajna i arhitekture i njegova strast prema tehnologiji i materijalima. Poznat po jednostavnim komadima, Grčića često nazivaju minimalistom, dok sam dizajner preferira da govori o jednostavnosti.

Pre studija dizajna na Royal College of Art u Londonu, Konstantin je školovan kao stolar u školi John Makepeace u Dorsetu u Engleskoj. Od osnivanja sopstvenog studija KGID u Minhenu 1991. godine, razvija nameštaj, proizvode i osvetljenje za neke od vodećih kompanija u oblasti dizajna kao što su: Vitra, Muji, Flos, Laufen, Magis, Nespresso i mnogi drugi.

Sve projekte i više o Konstantinu možete pogledati ovde.